Dziś wyjątkowy dzień dla środowiska gastronomii – finał konkursu Kulinarny Puchar Polski 2016. W tym roku finaliści będą przygotowywać danie główne na bazie miecznika, homara, śliwki suchlońskiej i nalewki polskiej. Wygra ten, który w oczach międzynarodowego Jury, stworzy dzieło sztuki o zaskakującym smaku, zrównoważonych teksturach, a przy tym doskonale prezentujące się na talerzu.
Kto ma szansę na najwyższe miejsce na podium w Kulinarnym Pucharze Polski? Perfekcyjnie opanowane techniki to tylko część drogi do sukcesu. Według Jeana Bosa, Przewodniczącego Jury „Najlepszy z najlepszych” powinien prezentować swój własny, niepowtarzalny styl i nigdy nie kopiować innych, tylko samemu przecierać szlaki i stawać się wzorem do naśladowania.
9.00 odprawa sędziów
Miejsce: sala konferencyjna na antresoli nad Strefą KPP w pawilonie 6a
9.30 odprawa zawodników/losowanie stanowisk
Miejsce: sala konferencyjna na antresoli nad Strefą KPP w pawilonie 6a
10.00-15.50 Konkurs
Konkurs odbywa się w dwóch turach, na pięciu stanowiskach w profesjonalnie przygotowanych kuchniach konkursowy
16.15 odprawa zawodników/omówienie potraw przy ekspozytorach
19.30 Gala Kulinarnego Pucharu Polski