Rozpoczynamy drugi dzień Kulinarnego Pucharu Polski. Za stołem sędziowskim: Mariusz Pieterwas, Piotr Kamieniczny, Monika Ignaciuk, Gianluca Tomasi, Marcin Soból, Ramón Roteta, Krystian Zalejski, Paweł Salamon, Jaroslav Orsevski. Jurorów technicznych wspomaga Piotr Mielczarek. Nad konkursem czuwają także Joanna Ochniak i Zenon Hołubowski w roli Ambasadorów KPP. Kto w tym roku otrzyma miano „Najlepszego z najlepszych”? Przekonamy się już dzisiaj podczas ogłoszenia wyników w Sali Ziemi, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Pierwszego dnia konkursu zawodnicy przygotowywali przystawkę i deser. Produktami obowiązkowymi do przygotowania przystawki były pstrąg oraz burak (dowolny rodzaj). W deserze natomiast obligatoryjnie musiały być wykorzystane: jogurt naturalny typu greckiego, dynia piżmowa lub hokkaido oraz herbata typu earl grey.
W przypadku dania głównego (drugi dzień konkursu) zawodnicy otrzymają do dyspozycji 100% tuszy kaczki. Obowiązkowe jest wykorzystanie takich elementów jak udo kaczki, pierś kaczki i wątróbka. Reszta tuszy może zostać spożytkowana przez uczestników wedle potrzeby. Kaczka to jedyny składnik obowiązkowy w tej konkurencji, a dodatki do niego zależeć będą od koncepcji zawodnika.
W tym roku do rywalizacji przystąpiło 10 drużyn. Dziewięć z nich zostało zakwalifikowanych na podstawie wygranej w tzw. konkursach nominowanych. Są to:
Maciej Małecki i Marcin Nowak (Kulinarny Rajd Mistrzów)
Dawid Konior i Bartosz Puchałka (Ogólnopolski Festiwalu Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!”)
Jarek Owczarczyk i Robert Branicki (Konkurs Młodych Talentów L’Art de la Cuisine Martell)
Piotr Huszcz i Katarzyna Kaczmarczyk (IV Mistrzostwa w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra)
Marcin Borowczyk i Jędrzej Matyśkiewicz (konkurs im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku)
Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej w Szczawnie-Zdroju)
Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika (konkurs kulinarny “Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”)
Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska (konkurs kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”)
Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro – (XIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny).
Dziesiątą drużynę utworzy broniący tytułu Bartosz Peter – zwycięzca KPP 2017 wraz ze swoim pomocnikiem Dawidem Wojciechowskim.
Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas uroczystej Gali, która odbędzie się dnia 3 października w Sali Ziemi, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.