Kulinarny Puchar Polski może poszczycić się wysokimi standardami organizacji, pozwalającymi na uczciwą walkę o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Dlatego co roku ogromną wagę przykładają do składu sędziowskiego konkursu. Tworzenie tak ważnego dla polskiej gastronomii wydarzenia to duża odpowiedzialność. Dobierając członków Jury zawracamy ogromną uwagę na renomę szefa kuchni, jego doświadczenie związane z konkursami kulinarnymi. Chcemy, by zawodnicy byli oceniani przez autorytet ze środowiska gastronomii, bo to tak naprawdę świadczy o jakości tytułu „Najlepszy z najlepszych”, który jest przyznawany zwycięzcom. – objaśnia Agnieszka Glamowska, menedżer projektu.
Warto też podkreślić, że od tegorocznej edycji został wprowadzony Kodeksu Etycznego Jurora. Zaproszenie do składu jurorskiego Kulinarnego Pucharu Polski, to nie tylko nobilitacja, ale przede wszystkim obowiązki. Kodeks ma w formalny sposób wskazać jakie są oczekiwania w stosunku do Jurora od tych najważniejszych, jak bezstronna uczciwa ocena zawodników, do tych może nieco bardziej przyziemnych jednak mających wpływ na przebieg i oprawę konkursu, jak na przykład punktualność czy kucharski strój galowy. Kulinarny Puchar Polski ma być konkursem przeprowadzanym z poszanowaniem zasad etyki ogólnoludzkiej i dobrych praktyk branżowych. Chcemy, by było jasne dla szefów kuchni, których zapraszamy do grona Jurorów, jakie mamy w związku z tym wymagania. To ma być także przekaz dla kucharzy ubiegających się o start w Kulinarnym Pucharze Polski dający im gwarancję uczciwej rywalizacji. – informuje Agnieszka Glamowska.
W tym roku zawodników oceniać będą m.in. Jean Bos – twórca Akademii Kuchni Molekularnej, wyróżniony tytułem „Najlepszy Kucharz Świata” w 2006 roku, oraz Emmanuel Lorieux, który pracował m.in. dla sieci hoteli Le Meridien, a także dla Nestlé Professional, w tym przez 3 lata jako Global Food Executive Chef. Nad technicznym przebiegiem konkursu, jako jeden z jurorów technicznych, będzie natomiast czuwał Bartosz Peter, który w wyjątkowy sposób zapisał się na kartach historii Kulinarnego Pucharu Polski – w 2017 roku stanął na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski, a rok później powtórzył ten sukces powtórnie wygrywając konkurs. Jest też zdobywcą srebrnego i brązowego medalu w Kulinarnym Pucharze Świata. Obecnie pracuje na stanowisku Eksperta Kulinarnego w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Kolejnych jurorów KPP poznamy wkrótce. 19. finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dn. 1-2 października 2019. Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz na fan page’u konkursu. Kulinarny Puchar Polski odbywa się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.