Pochodzą z różnych krajów. W różnych częściach świata zdobywali doświadczenie w gastronomii. Łączą ich jednak z pewnością dwie rzeczy – zamiłowanie do sztuki kulinarnej i chęć dzielenia się swoim doświadczeniem z młodym pokoleniem kucharzy.
Kulinarny Puchar Polski, to konkurs, w którym wybierany jest najlepszy kucharz w naszym kraju. Idea tego wydarzenia nie zamyka się jednak w granicach Polski. Już od kilku lat jest ono obserwowane przez zagranicznych szefów kuchni reprezentujących między innymi WACS. O „Najlepszym z najlepszych” mówi się na świecie również dzięki międzynarodowemu Jury, które ocenia finalistów konkursu.
W tym roku w loży sędziowskiej finału Kulinarnego Pucharu Polski zasiądą m.in.:
Vogel Wynand – jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w Holandii posiadający m.in. tytuł Master Chef przyznawany przez WACS. Jest także honorowym członkiem WACS oraz wielu innych stowarzyszeń kucharzy
na całym świecie. Laureat wielu prestiżowych konkursów kulinarnych. Jeden z inicjatorów tytułu SVH Master Chef. Obecnie przygotowuje drużynę do olimpiady kulinarnej IKA 2016.
Gabriela Berechet – konsultant w dziedzinie gastronomii, trener Kadry Narodowej Kucharzy oraz Kadry Narodowej Cukierników. Pełniła rolę jurora w wielu konkursach kulinarnych, m.in. w takich jak National Masterchef Contest, The Golden Chef of Bucharest, World Cup of Pastry, Chocolate and Ice-Cream Milan 2015,
a także w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2015.
Per Mandrup – absolwent kopnhaskiej szkoły o profilu hotelarsko-gastronomicznym, zdobywca wielu prestiżowych nagród, w tym m.in.: złotego i srebrnego medalu w Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu (2006) i czterech złotych medali na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie (2008).
Silivia Castano – absolwentka paryskiego Le Cordon Bleu oraz Instytutu Paula Bocuse w Lyonie. Propagatorka kuchni argentyńskiej. Nagrodzona złotym medalem Akademii Kulinarnej (Cordoba, 2000), medalem Stowarzyszenie Szefów Kuchni w Peru (2001) oraz tytułem „Kobieta Roku 2000” przyznawanym przez „Womens Forum”.
Georg Wallig – certyfikowany szef kuchni (w stopniu krajowym), członek zarządu Niemieckiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni w Trier (German Chef’s Association), trener kadry młodzieżowej w stowarzyszeniu działającym na rzecz rozwoju młodych kucharzy (regionalny oddział w Trier oraz oddział landów zachodnich). Juror w takich konkursach jak Taiwan Culinary Arts Competition (2015) oraz WACS Chef Challenge (2015).
Jurorzy z zagranicy to jeden z naszych priorytetów przy organizacji Kulinarnego Pucharu Polski. – informuje Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów. I nie chodzi tu tylko o podniesienie prestiżu wydarzenia. Tym działaniem chcemy przede wszystkim pokazać międzynarodowemu środowisku gastronomicznemu to, co możemy obserwować w ostatnich latach w Polsce, czyli olbrzymi krok do przodu w zakresie przygotowania i serwowania dań w restauracjach. Obecność zagranicznych jurorów na KPP ma również ogromne znaczenie dla uczestników naszego konkursu. Pozyskanie eksperckiej opinii z ich strony na temat przygotowanego dania to niezwykle ważny element edukacyjny naszego konkursu.
Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dniach 27-28 września br. w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO.
Więcej informacji o konkursie: www.kpp.mtp.pl