16 września był niezwykle emocjonujący zarówno dla najlepszych szefów kuchni, jak i początkujących kucharzy. Tego dnia bowiem podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii GASTRO TRENDY został rozstrzygnięty najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju – Kulinarny Puchar Polski. Udział w finałowym starciu wzięli zwycięzcy ośmiu renomowanych konkursów: Robert Echaust z Hotelu HP Park z Poznania (Wielkopolski Kucharz Roku 2008), Paweł Rozmiarek z Hotelu HP Park z Poznania (Primerba Cup 2008), Marcin Różański z Hotelu Twardowski z Poznania (Profesjonalista Roku PPH&R 2008), Cristian Pedrotti i Emanuele Negri reprezentujący Restaurację Il Cavaliere z Nowego Miasta Lubawskiego (IX Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej – Arte Culinaria Italiana 2009), Witold Iwański i Przemysław Kaczor z Hotelu Hilton w Warszawie (VII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej „L’art de la cuisine Martell” 2009), Dorota Pajęcka i Mariusz Nazimek z rzeszowskiego Hotelu Ambasador (Festiwal Kuchni Dworskiej 2009), Michał Karadżow z Restauracji Moonsfera w Warszawie (Festiwal Kuchni Greckiej 2009), Jakub Sedlacek i Ludek Bil z Retigo Team Czechy (VI Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Dorszowe Żniwa 2009). Organizatorem konkursu były Wielkopolska Izba Gastronomii i Międzynarodowe Targi Poznańskie, a horowy patronat sprawowali Klub Szefów Kuchni, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Laureatem konkursu został Paweł Rozmiarek z Hotelu HP Park z Poznania. Drugie miejsce zajął Witold Iwański z Hotelu Hilton w Warszawie, a trzecie – Marcin Różański z Hotelu Twardowski z Poznania. Ponadto wyróżniono: Roberta Echausta z Hotelu HP Park z Poznania, Cristiana Pedrotti i Emanuele Negri reprezentujących Restaurację Il Cavaliere z Nowego Miasta Lubawskiego, Dorotę Pajęcką i Mariusza Nazimka z rzeszowskiego Hotelu Ambasador, Michała Karadżowa z Restauracji Moonsfera w Warszawie, Jakub Sedlacek i Ludek Bil z Retigo Team Czechy.
Podczas wczorajszej gali poznaliśmy również finalistów konkursu dla profesjonalnych kucharzy Primerba Cup, organizowanego z powodzeniem już po raz czwarty przez Unilever Foodsolutions. W zawodach wystartowało osiem dwuosobowych drużyn: Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski – Villa Secesja Bydgoszcz, Lesław Janiszewski i Dominik Hirze – Sodexo Volvo Wrocław, Sebastian Truszkowski i Dariusz Mikołajczak – Hotel Nadmorski Gdynia, Paweł Pyra i Łukasz Malec – Hotel Arena Tychy, Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski – Rezydencja i Restauracja Revelo Łódź, Bogdan Rewera i Krzysztof Bobola – Grand Hotel Rzeszów, Przemysław Czekała i Artur Rogowski – Restauracja Szklarnia Sodexo – Poznań, Radosław Syper z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy i Mariusz Bąkowski z Hotelu City Bydgoszcz. Finalistami zostali Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski z Villa Secesja w Bydgoszczy. Laureatami 2 miejsca zostali Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski – Rezydencja i Restauracja Revelo Łódź, natomiast na trzecim uplasowali się Bogdan Rewera i Krzysztof Bobola – Grand Hotel Rzeszów. Atrakcją wieczoru był występ zespołu Mocarta. Całość uwieńczył uroczysty bankiet. Patronat medialny nad wydarzeniem sprawował m.in. “Poradnik Restauratora”. Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy.