Kulinarny Puchar Polski

Newsy

Kulinarny Puchar Polski

26 lipca 2010

14 września br. dziesięć najlepszych zespołów kucharskich, zwycięzców najwyżej notowanych imprez kulinarnych w naszym kraju, zmierzy się w konkursie o Kulinarny Puchar Polski. Tegoroczna edycja wydarzenia będzie wyjątkowa, mistrzostwa Polski w gotowaniu odbędą się już po raz dziesiąty. W związku z jubileuszem organizatorzy przygotowali wiele atrakcji, na tegorocznych rozgrywkach nie powinno zabraknąć żadnego z miłośników sztuki kulinarnej.

Przystawka zimna z sandacza i raków, schab z dzika z owocami runa leśnego, przystawka na ciepło z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek szpinaku i skórki cytryny, polędwiczka z dzika z konfiturą z głogu i lubczykiem – to tylko niektóre z konkursowych dań, jakie na przestrzeni minionych edycji przyrządzali kucharze rywalizujący o miano najlepszego w Polsce. W tym roku zawodnicy będą przygotowywać przystawkę z jesiotra i gruszki oraz danie główne z gęsi i kaszy. Zmagania uczestników będzie oceniać 7-osobowe jury uznanych specjalistów z 6 krajów. Za stołem jurorskim zasiądą: Andrzej Bryk(Polska – przewodniczący jury), Joseph Seeletso (Botswana, Michel Labarre (Francja, Bertrand Esnault (Francja), Carlom C. Madera (Portugalia), Daniel Rameau (Luksemburg), Bruno Johann Wahrbichler (Austria).

10 lat KPP

Kulinarny Puchar Polski rozgrywany jest już od 10 lat na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, pierwsza edycja w 2001 roku miała miejsce przy targach Tour Salon, od roku 2006 wydarzenie wpisało się na stałe w kalendarz poznańskich imprez targowych dedykowanych przemysłowi spożywczemu i gastronomii Polagra Food i Gastro Trendy.

Najlepsi z najlepszych

W konkursie startują dwuosobowe drużyny złożone z szefa i pomocnika, ocenie podlegają m.in. organizacja pracy zespołu, przygotowanie stanowiska, wysokie umiejętności zawodowe, smak, estetyka i sposób podania pracy konkursowej. Rokrocznie do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski zapraszani są zwycięzcy najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Lista dziesięciu wybranych konkursów, które stanowią eliminacje do finałowej rozgrywki Kulinarnego Pucharu Polski jest co roku wybierana przez przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Euro-toques Polska. W tym roku podczas wydarzenia, nazywanego również Mistrzostwami Polski w Gotowaniu spotkają się zwycięzcy następujących konkursów: Primerba Cup 2009, Profesjonalista Roku PPH&R 2009, Festiwal Kuchni Zbójnickiej, Konkurs Kuchni Greckiej 2010, L’art de la cuisine Martell 2010, Dorszowe Żniwa 2010, Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny 2010, Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim 2010, Festiwal Smaku w Grucznie 2010 oraz  Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

Pokazy mistrzów

Tegoroczną, jubileuszową edycję Kulinarnego Pucharu Polski uświetnią swoją obecnością wszyscy dotychczasowi zwycięzcy konkursu, którzy specjalnie dla zgromadzonej publiczności przygotują pokaz swoich umiejętności. Imprezę poprowadzą prezenterka TVN  Klaudia Carlos oraz Przemysław Kaczmarek, wybitny specjalista kulinarny Wielkopolskiej Izby Gastronomii, od lat związany z KPP.

Partnerem Strategicznym Kulinarnego Pucharu Polski 2010 jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, tegoroczna edycja konkursu odbędzie się pod znakiem ministerialnego programu „Poznaj Dobrą Żywność”, którego celem jest informowanie o wysokiej jakości polskich produktów spożywczych. Sponsorem generalnym wydarzenia jest firma Unilever Foodsolutions.