Kulinarny Poznań: Sezon na… szparagi

Newsy

Kulinarny Poznań: Sezon na… szparagi

07 maja 2014

Przez cały miesiąc mieszkańcy Poznania będą mieli niepowtarzalną okazję skosztować wspaniałych, wielkopolskich szparagów w specjalnych, autorskich interpretacjach restauracji działających w ramach szlaku Kulinarny Poznań.

W wybranych restauracjach Kulinarnego Poznania goście znajdą wyjątkowe menu, składające się z kilku dań przygotowanych ze szparagów. Co więcej, w ramach wydarzenia, w każdej z biorących udział restauracji na menu szparagowe będą obowiązywały bardzo atrakcyjne ceny!

Warto wspomnieć, że do udziału w wydarzeniu zaproszone zostały jedynie wyselekcjonowane, autorskie lokale, co zapewni kulinarne przeżycia najwyższej jakości! W odróżnieniu od niektórych festiwali, podczas „Sezonu na Szparagi” Goście mogą liczyć na stałą, wysoką jakość serwowanych dań oraz rozmiar porcji. Miesięczny czas obowiązywania oraz atrakcyjna cena pozwolą Poznaniakom odkryć nowe smaki i nowe restauracje. Będzie to również jedyna w swoim rodzaju okazja do skosztowania i porównania kreacji przygotowanych przez najzdolniejszych szefów kuchni i najciekawsze restauracje.

MENU

ENJOY. RESTAURANT

Szparagi, jajko poche, chrupiący bekon, duxelles

Krem z białych i zielonych szparagów

Szparagi gotowane, chrupiące grzanki, palone masło, koperek

Szparagi, peklowany ozorek wołowy, chrzan

RESTAURACJA HOTELU NH POZNAŃ

Szparagi z masłem kardamonowym, parmezanem i jajkiem przepiórczym

Krem z białych szparagów z koprem i kiełbasą chorizo

Risotto z zielonymi szparagami, orzechami włoskimi i rukolą

PIANO BAR

Sałatka szparagowa z truskawkami na sałacie lodowej

Krem z białych szparagów z grilowanym kurczakiem

Stek z łososia na szparagach z sosem serowo – szparagowym

BLOW UP HALL 5050

Szparagi białe/szparagi zielone/jajko/szynka dojrzewająca/szczaw

Bulion drobiowy/szparagi zielone/szparagi białe/szalotka/rukiew wodna

Szparagi zielone/łosoś norweski/młode ziemniaki/śmietana/marchew

Szparagi białe/szparagi zielone/lody waniliowe/miód/pistacje

HUGO

Krem z białych szparag z pianą z prażonych migdałów i węgorzem

Białe szparagi karmelizowane na palonym maśle z jajkiem gotowanym w 62 stopniach i sosem holenderskim

Baweta gotowana w niskiej temperaturze z kiszonymi zielonymi szparagami, puree szparagowym, ciecierzycą i wędzonym bakłażanem.