5-7 września br. w Kołudzie Wielkiej odbyło się „Święto gęsi Białej Kołudzkiej”. W piątkowe popołudnie rozpoczął się “Kulinarny plener w Kołudzie Wielkiej”, w którym udział wzięli m.in: Ewa Malika Szyc Juchnowicz, właścicielka i szefowa kuchni restauracji Malika w Gdyni, Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses w Warszawie, Jarosław Jasicki, szef kuchni restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski w Toruniu, Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Blow Up w Poznaniu, Gonzalo de Salas Smith, szef kuchni restauracji Casa Pablo w Warszawie, Marcin Soból, szef kuchni restauracji Krasnodwór w Warszawie, Artur Szymański, szef kuchni restauracji Rzeka smaków w Redzie, Artur Moroz, szef kuchni i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie i współautor akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, koordynator warsztatów.
Szefowie kuchni przygotowali razem potrawy z gęsiny, które chętnie degustowali potem odwiedzający “Święto gęsi”. Wydano ok. 600 porcji degustacyjnych!
Następnego dnia kucharze wzięli udział w sesji fotograficznej z udziałem gęsi.
Oficjalna strona akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”: www.czasnagesine.pl