Jest to już 2. edycja tej imprezy, która tym razem odbędzie się w Browarze Obywatelskim w Tychach (ul. Browarowa 21). Podczas akcji będą pokazy kulinarne zawodowych kucharzy jak i konkurs kulinarny szkół gastronomicznych. Tematem konkursu kulinarnego jest wszystko co związane z jesiennymi zbiorami i wykopkami.
– Wsparcia udzielili nam uczestnicy programu Masterchef Junior, którzy będą gotować w tym dniu. Wśród atrakcji m.in.: degustacje, pokazy, konkurs kulinarny wielka bitwa Masterchef Junior i szefowie kuchni, koncerty, licytacje i wiele innych – mówi Marcin Bożek prezes zarządu Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic.
Patronat nad wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Kucharzy Bez Granic. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Plan imprezy:
Start godz. 13.00
• Degustacje dań przygotowanych przez Szefów Kuchni
• Pokazy live cooking na grillach, w kociołkach
• Haja na wykopki – bitwa kulinarna szefów kuchni (szefowie kuchni z Śląsko Jurajskiego Stowarzyszenia Qulinarnego i Stowarzyszenia Kucharze bez Granic, blogerów kulinarnych oraz uczestników MasterChef Junior i uczniów szkół gastronomicznych)
• Warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży prowadzone przez Najlepszych Szefów Kuchni z całej Polski.
• Z gruntu najlepsze – konkurs kulinarny uczniów szkół gastronomicznych.
• Animacje dla dzieci, malowanie buziek, zaplatanie warkoczyków
• Licytacje voucherów do SPA, Hoteli, Restauracji oraz innych wyjątkowych przedmiotów
• Koncerty, pokaz karate, pokazy tańca, gimnastyki artystycznej
• Kuchnia polowa z grochówką i żurem śląskim
• Gotowanie na gigantycznej patelni (170 cm średnicy)
O randze konkursów świadczy m.in. udział w jury Walentyny Jałochy – międzynarodowego jurora kulinarnego.
Wszystkie potrawy przygotowane przez szefów kuchni będzie można spróbować w ramach podziękowania za datek przekazany na rzecz Fundacja Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo.