Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach. 15-16 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbędzie się 8. edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych pod hasłem: Jadalne kwiaty w barwie słońca i smaku pomarańczy. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Ogród w barwie słońca i smaku pomarańczy
Na tegoroczny festiwal powstał nowy ogród, w którym królować będą kolory słońca i pomarańczy. Nie zabraknie tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Ogród ten dołączy do grupy ogrodów New Design. Podziwiać tam będzie można również nowoczesne rzeźby, a centralnym punktem ogrodu będą trzy okręgi. Dwa z nich obsadzone kwiatami, trzeci wypełniony wodą.
Kwiatowa Kuchnia Festiwalu
Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się dania z kwiatów wyhodowanych w ogrodach Hortulus uprawiane w sposób ekologiczny. W potrawach nie zabraknie: liliowców, róż, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitków czy kwiatów dyni i cukinii. O to, aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.
Sztuka kulinarna z zastosowaniem kwiatów jadalnych
W tym roku na Festiwalu, spróbować będzie można potraw z mięsa konopnego z warzywami, kwiatami jadalnymi i świeżymi ziołami. Mięso konopne to zupełna nowość na rynku kulinarnym. Znakomicie zastępuje sojowe produkty. Ma zdecydowanie lepszy smak, lepszą tolerancję przez układ trawienny i jest bogate w białko.
Wegetarianie i weganie znajdą coś dla siebie, również w innych kuchniach. Festiwal wspierany jest przez Spółdzielnię Obrotu Towarowego Przemysłu Mleczarskiego SOT z Białegostoku, która proponuje tylko polskie marki o najwyższej jakości.
Kwiatowe dania i nie tylko, serwować będzie również bistro z Pleszewa – Krystian Klak Styl i Smak. Będzie ono gościem festiwalu, już po raz drugi.
Tradycyjnie już, na Festiwalu nie zabraknie lodów kwiatowych. Co roku tajemnicą jest, jaki kwiatowy smak będzie serwowany. Czyżby w tym roku była to begonia z nagietkiem?
Wszystkie warzywa, owoce, kwiaty jadalne i zioła trafią na talerze wprost z 3 hektarowych upraw w sposób ekologiczny prowadzonych w Ogrodach Hortulus. Co gwarantuje świeżość i smak wszystkiego, czego spróbować będzie można w ogrodowej scenerii.
Carving i pokazy florystyczne
Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Florystyka będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy florystyczne na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.
Stoiska wystawiennicze
Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.
Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 15 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać tu rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa.