Zgodnie z tematem przewodnim festiwalu w Ogrodach Spectabilis zaprezentowany zostanie nowy ogród – Ogród kwiatów orientu czyli jadalne kwiaty orientalne takie jak: liliowce, orchidee czy aksamitki. Plenerowe prelekcje poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska – kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Florystyka kulinarna będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. W czasie wydarzenia odbędzie się również konkurs florystyczny. Sercem festiwalu jak zawsze będzie kwiatowa kuchnia i jej szef Mariusz Siwak, który przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych i ziół. O to, aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba–Drożdż. Autorka książek poprowadzi prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu. Podczas tegorocznej edycji festiwalu nie zabraknie również pokazów carvingu (Paweł Sztenderski, mistrz świata w carvingu, Carving Art) oraz porad dietetycznych. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.