Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Wydarzenia

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

15 kwietnia 2019

 

Za sterami kwiatowej kuchni ponownie stanie Mariusz Siwak. W tegorocznym menu nie zabraknie: risotta, zup, sałatek czy serków, oczywiście z kwiatami jadalnymi. Dania serwowane przez szefa Mariusza, będzie można degustować.

Podczas festiwalu o poszerzenie wiedzy ogrodniczej zadba Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan. W czasie pokazów i wykładów opowiedzą o tym, jak hodować i pielęgnować kwiaty jadalne.

Plenerowe prelekcje w Warzywniku Kwiatowym, Ogrodzie Lawendowym oraz Ogrodzie w Smaku lila-róż poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska – kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dr Agnieszka Krzemińska jest międzynarodowym sędzią florystyki, swoją wiedzą uświetni również pokazy florystyczne. Tematyka florystyki kulinarnej będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów czy talerzy. Dodatkowo dla pasjonatów i miłośników florystyki przygotujemy warsztaty z plecenia wianków.

Festiwal to również okazja do spotkania z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, autorką książek Pyszne Chwasty czy Kwiaty Jadalne. Dr biochemii tradycyjnie będzie czuwała nad tym, aby zjedzone zostały tylko kwiaty jadalne. Dodatkowo poprowadzi wykłady o kwiatach jadalnych – ich właściwościach, czy sposobach wykorzystania.

Katarzyna Majewska razem ze swoją Kuchnią Kosmetyczną pokaże Wam jak przygotować naturalne kosmetyki, które Uwaga! Można też zjeść!

Do tegorocznych prelegentów dołączy  – pasjonatka kwiatów jadalnych, autorka książki Zdrowie w Smaku. Niezwykłe dania z niezwykłych roślin. Podczas pokazów kulinarnych zaprezentuje, jakie zwykłe i niezwykłe dania można wyczarować z kwiatów jadalnych.

To nie koniec kulinarnych przygód z kwiatami jadalnymi. Podczas festiwalu odbędzie się 3. edycja konkursu Cały ogród na talerzu! Cztery drużyny wezmą udział w kulinarnym boju o kwiatowy widelec i łyżkę. Pierwszego dnia festiwalu przystawkę, danie główne i deser oceni jury. Drugiego dnia drużyny przygotują jedno wybrane danie do masowej degustacji. Ten z zespołów, który otrzyma najwięcej Waszych głosów zdobędzie Nagrodę Publiczności.

Festiwal to również niezwykli wystawcy. W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami.

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

 

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych