Za sterami kwiatowej kuchni ponownie stanie Mariusz Siwak. W tegorocznym menu nie zabraknie: risotta, zup, sałatek czy serków, oczywiście z kwiatami jadalnymi. Dania serwowane przez szefa Mariusza, będzie można degustować.
Podczas festiwalu o poszerzenie wiedzy ogrodniczej zadba Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan. W czasie pokazów i wykładów opowiedzą o tym, jak hodować i pielęgnować kwiaty jadalne.
Plenerowe prelekcje w Warzywniku Kwiatowym, Ogrodzie Lawendowym oraz Ogrodzie w Smaku lila-róż poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska – kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dr Agnieszka Krzemińska jest międzynarodowym sędzią florystyki, swoją wiedzą uświetni również pokazy florystyczne. Tematyka florystyki kulinarnej będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów czy talerzy. Dodatkowo dla pasjonatów i miłośników florystyki przygotujemy warsztaty z plecenia wianków.
Festiwal to również okazja do spotkania z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, autorką książek Pyszne Chwasty czy Kwiaty Jadalne. Dr biochemii tradycyjnie będzie czuwała nad tym, aby zjedzone zostały tylko kwiaty jadalne. Dodatkowo poprowadzi wykłady o kwiatach jadalnych – ich właściwościach, czy sposobach wykorzystania.
Katarzyna Majewska razem ze swoją Kuchnią Kosmetyczną pokaże Wam jak przygotować naturalne kosmetyki, które Uwaga! Można też zjeść!
Do tegorocznych prelegentów dołączy – pasjonatka kwiatów jadalnych, autorka książki Zdrowie w Smaku. Niezwykłe dania z niezwykłych roślin. Podczas pokazów kulinarnych zaprezentuje, jakie zwykłe i niezwykłe dania można wyczarować z kwiatów jadalnych.
To nie koniec kulinarnych przygód z kwiatami jadalnymi. Podczas festiwalu odbędzie się 3. edycja konkursu Cały ogród na talerzu! Cztery drużyny wezmą udział w kulinarnym boju o kwiatowy widelec i łyżkę. Pierwszego dnia festiwalu przystawkę, danie główne i deser oceni jury. Drugiego dnia drużyny przygotują jedno wybrane danie do masowej degustacji. Ten z zespołów, który otrzyma najwięcej Waszych głosów zdobędzie Nagrodę Publiczności.
Festiwal to również niezwykli wystawcy. W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.