1 czerwca amfiteatr w Świeciu zamienił się w arenę zmagań małych kucharzy. Kulinarny Dzień Dziecka to pierwsza taka inicjatywa w Polsce, która była podsumowaniem warsztatów dla dzieci „Szkoła Nowych Smaków”. Najmłodsi zmagali się w konkurencjach kulinarnych pod przewodnictwem Tomasza Weltera, Szefa Kuchni Vistula Hotel i ambasadora marki Bonduelle wraz z kucharzami hotelowej restauracji. Dzieci gotowały pod czujnym okiem gości takich jak Sylwia Biały z programu Hell’s Kitchen oraz Innes Kim z TopChef.
– Chcemy aby dzieci poznawały nowe smaki i aromaty – to ważne ponieważ wychowujemy przyszłych gości restauracyjnych – mówił Tomasz Welter. Impreza przyciągnęła również dorosłych którzy nie tylko przyglądali się pokazom, ale również biegle w nich uczestniczyli. Oprócz atrakcji kulinarnych na scenie odbyły się występy dzieci ze Świeckiego Domu Kultury, występ orkiestry dętej, zabawy z animatorami, wiele innych gier – mówi.