Kulinarnie w Gdańsku

Newsy

Kulinarnie w Gdańsku

23 lutego 2011

W Gdańsku po raz kolejny odbyły się Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów GASTROEXPO oraz Targi Wyposażenia Hoteli CIEPŁY BAŁTYK. W tym zintegrowanym projekcie udział wzięło ponad 100 firm z kraju i zagranicy. Targi odbyły się pod honorowym patronatem Ministra Gospodarki oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na publiczność targową czekało wiele atrakcji. Przed Ceremonią Otwarcia imprez swoje umiejętności barmańskie zaprezentowali mistrzowie z Flair Akademy. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się również organizowany po raz drugi konkurs cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników „Kuźnia Słodkich Talentów”. Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych, którzy pierwszego dnia targów BALTPIEK prezentowali swoje umiejętności. Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników zdobyła drużyna z Pomorskich Szkół Rzemiosł w Gdańsku – Klaudia Sopolińska, Karolina Bach, II miejsce zajęli – Emila Grzenkowska, Michał Kumur z Z.Sz.P.S. i Ch. Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 8 w Gdańsku, a III miejsce – Mateusz Sik, Magdalena Kolebacz z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy. Podczas drugiego dnia Targów miłośnicy dobrej kuchni mieli okazję przyglądać się kulinarnym zmaganiom uczestników I Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy, prowadzonej przez Krzysztofa Skibę. Sztafeta zorganizowana została przez SPKiC Region Pomorski we współpracy z Międzynarodowymi Targami Gdańskimi SA. Trzyosobowe zespoły młodych kucharzy miały za zadanie przygotować oryginalne potrawy wg własnej receptury: przystawkę, danie główne i deser, zgodnie z wymogami regulaminowymi. Najwyższy poziom zaprezentowała i zajęła I miejsce EKIPA BDG z Bydgoszczy – Robert Kudliński, Robert Stefański, Patryk Kusz , II miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy „Majdańska„ Dominik Kowalczyk, Daniel Makulski, Michał Szcześniak, natomiast III – drużyna z Sheraton Sopot Hotel Conference Center&Spa-Piotr Ślusarz, Dominik Krzak, Mateusz Mandziara. SPKiC Region Pomorski tradycyjnie zorganizowało także Forum Kulinarne z pokazami Szefów Kuchni, którego tegorocznym tematem przewodnim była Kuchnia Pomorska i Regionalna – Kaszubska