9 sierpnia br. Stowarzyszenie Beskidzkie Smaki wraz z Karczmą Góralską w Ustroniu zaprasza na Międzynarodowy Zlot Zbójników w Polsce w ramach zlotu konkurs Kulinarny Zbójnickie Gotowanie.
Impreza ma wymiar międzynarodowy z wyraźnym akcentem na promocje produktów regionalnych, jakim jest m.in.: mięso owcze oraz inne produkty stosowane w kuchniach regionalnych w Polsce, jaki i w Europie.
Wydarzenie odbędzie się w Ustroniu na terenie Karczmy Góralskiej gdzie zostanie przeprowadzony konkurs kulinarny Zbójnickie Jadło, oraz liczne degustacje potraw z mięsa owczego i innych produktów regionalnych.
Impreza zostanie wzbogacona o panel naukowy i artystyczny: wykłady, prelekcje na temat kuchni ludów Karpat, wystawy i warsztaty artystyczne Zaproszeni kucharze będą przygotowywać na bieżąco dania regionalne.
Zostały już zaproszone ekipy ze Słowacji, Czech, Węgier i Ukrainy. Konkurs kulinarny odbędzie się w dwóch kategoriach: kucharzy profesjonalnych i amatorów.
Do składu jury zostali zaproszono: Carlos Gonzalez Tejera, ekspert kulinarny Stalgast, Václav Forman Prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w Republice Czeskiej, Karel Drapal V-ce Prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w Republice Czeskiej, Piotr Szczygielski Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w Polsce.
Impreza to wielki piknik dla całych rodzin oraz i wszystkich miłośników zdrowego żywienia. Podczas imprezy odbędą się prezentacje potraw, win oraz nalewek.
Na imprezę zaproszono uznanych artystów malarzy, rzeźbiarzy, pisarzy zajmujących się tematyka zbójnicką.