Lato to pora kojarząca się z odpoczynkiem, ale też zdobywaniem nowych doświadczeń. Również tych kulinarnych. Nie trzeba jednak daleko podróżować w poszukiwaniu nowych smaków. Można je również znaleźć w letnim menu lokalnych restauracji. Spędzając wakacje w mieście warto odkryć nowe lokale, których być może wcześniej nie było okazji odwiedzić. Do wyjścia z domu zachęcają zwłaszcza różnorodne festiwale kulinarne.
Letnie karty dań restauracji kuszą bogactwem smaków i kolorów. Szefowie kuchni chętnie sięgają po świeże, sezonowe produkty. W menu królują lekkie i orzeźwiające dania na bazie soczystych owoców i młodych warzyw. To właśnie wakacyjnym smakom poświęcona jest pierwsza odsłona festiwalu kulinarnego Culinary Fest we Wrocławiu pod tytułem „Esencja lata”, który rozpocznie się 27 lipca. To okazja, by za niewielkie pieniądze spróbować menu degustacyjnego w lokalnych restauracjach i w pełni cieszyć się kulinarnymi urokami lata.
– Nadszedł najlepszy sezon w roku, zarówno dla restauratorów, jak i wszystkich pasjonatów kulinariów, obfitujący w młode, pachnące warzywa: szparagi, bób, groszek czy rabarbar, ale również pojawiające się pierwsze soczyste owoce: truskawki, czereśnie, maliny. Lato to także czas na aromatyczne, świeże zioła, które nierzadko stanowią o charakterze dania – mówi Mariusz Kozak, szef kuchni wrocławskiej restauracji Food Art Gallery, biorącej również udział w festiwalu. – Goście odwiedzający naszą restaurację podczas Culinary Fest będą mogli skosztować consomme z pomidorów malinowych oraz glazurowanej w miodzie piersi kaczki Barbarie.
Poza festiwalem, w letniej karcie dań Food Art Gallery można znaleźć również wiele innych propozycji. W upalne dni idealnie sprawdzi się chłodnik z arbuza z mozzarellą i miętą, mus jogurtowy z biszkoptem z pistacji, truskawkami, białą czekoladą i sorbetem truskawkowym czy orzeźwiające parfait cytrynowe z granitą tymiankową. Oczywiście w menu nie mogło również zabraknąć domowych lodów i sorbetów. Restauracja otrzymała certyfikat programu MENU BEZ GLUTENU, dlatego też większość dań i deserów w karcie jest dostępne również w wersji bezglutenowej.
Wakacyjnych wrażeń nie zabraknie również podczas poświęconego winom spotkania z cyklu „Wieczór z Sommelierem”, które odbędzie się w piątek, 31 lipca o godz. 19:00. Za sprawą selekcji win z regionu Chianti, goście będą mogli poczuć się przez chwilę niczym na urlopie w słonecznej Toskanii. Wydarzenie uświetni dodatkowo kompozycja dań przygotowana specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni Mariusza Kozaka. Partnerem wieczoru jest Vini e Affini.