W Lizbonie zakończył się Lisbon Fish and Flavours, jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Portugalii. Oprócz degustowania wykwintnych dań z ryb i owoców morza, przygotowanych na rozmaite sposoby, można było podziwiać pracę cenionych szefów kuchni, a także samemu poznać kilka kulinarnych tricków.
Spośród uznanych szefów kuchni z Portugalii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Peru i Brazylii, dotychczas na pokazach kulinarnych zaprezentował swój kunszt Fauto Airoldi (prezes Portugalskiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Kucharzy – Portugal Association of Professional Cooks) oraz sub chef’owie z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin: Yoji Tokuyoshi (z wielokrotnie nagradzanej, włoskiej “Osterii Francescana”), Leandro Carreira, David Jesus i João Rodrigues.
Dodatkowo, na kiermaszu Gourmet Market wystawiono ponad 500 produktów, które można było nie tylko nabyć, ale i wcześniej spróbować. Są to tradycyjne słodkości, oliwa z oliwek, wina, dżemy, puszkowane ryby, lody a nawet kuchenne akcesoria i naczynia.
źródło: tur-info