Największa na świecie okrągła pizza wpisana do księgi rekordów Guinessa została upieczona 8 grudnia 1990 r. w Norwood w Republice Południowej Afryki. Jej średnica mierzyła 37,4 m, a do pieczenia ciasta zużyto aż 4500 kg mąki. Najdłuższa pizza na świecie miała ponad 405 m i jedynie 40 cm szerokości. Ustanowienia tego rekordu podjęła się pizzeria w mieście Massa, w Toskanii, która specjalizuje się w sprzedaży pizzy „na metry”. Margheritę upieczono w specjalnie zbudowanym piecu-tunelu, który ustawiono na jednej z ulic. Ze względu na higienę władze sanitarne zabroniły jej zjedzenia. Z kolei największą pizzę prostokątną upieczono w USA, w 2005 r. Miała 39,3 m długości i 30 m szerokości. Wypiek został podzielony na 50 tys. kawałków, a rozdano go wśród mieszkańców 5 tysięcznego miasteczka.
Z okazji otwarcia targów żywnościowych w Meksyku powstała 44 metrowa kanapka, którą przygotowano w 5 min. Sandwich ważył 600 kg. W Katalonii upieczono największy chleb świata. Wypiek ważył 1 tonę i mierzył 74 m. Upiekł go jeden z hiszpańskich piekarzy, a posiliło się nim 6 tys. osób. Największy hamburger na świecie został zrobiony oczywiście w Ameryce. Ważył 60 kg, a jego przygotowanie trwało 12 godzin. Megakanapka kosztowała 350 dol. Dotychczas największy hamburger ważył 55 kg i był zrobiony w Denny’s Beer Barrel Pub w Clearfield.
Największe ciastko na świecie upiekła w 2003 r. firma Immaculate Baking Co. Miało średnicę 30,5 m i ważyło ponad 18 ton. Nie łatwo było uwiecznić ten okaz na zdjęciu. By go sfotografować, trzeba było użyć 30-metrowego podnośnika. Z kolei największy pączek świata ważył 393,72 kg, miał średnicę 1,83 m i 0,5 metra grubości. Powstał w 2004 r. i wystawiony został na stanowych targach w Nowym Yorku. Do jego wypieku stworzono specjalne urządzenie, a transportowano go za pomocą małego dźwigu.
Również i Polacy mogą pochwalić się kulinarnymi sukcesami – największym w Europie garnkiem żurku staropolskiego. W garnku o poj. 5 100 l ugotowano 17 500 porcji zupy.
(Źródło: wp.pl)