28 sierpnia br. po raz pierwszy na Dolnym Śląsku w Kudowie Zdrój odbędzie się VIII Ogólnopolskie Kulinarne Pożegnanie Lata. Celem imprezy jest propagowanie polskiej kultury kulinarnej w oparciu o dziedzictwo historyczne w regionach Polski.
Ekipy będą miały za zadanie dokonać prezentacji potraw wywodzących się z danego regionu lub mających związek kulturowy z ich powstaniem czy historią pochodzenia w regionie. Oceny potraw dokona zaproszona publiczność, która przy wejściu na teren prezentacji regionów otrzyma cegiełkę (5 zł). Cegiełka będzie jednocześnie głosem na dany region. Pieniądze zebrane w ten sposób zostaną przekazane na cel charytatywny. W 2009 r. w Kroczycach (woj. śląskie) została zebrana kwota 5688 zł, którą otrzymał Ośrodek Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włodowskiej.
Organizatorem tegorocznych Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów jest Łukasz Konik & Wiesław Bober (Fundacja Klubu Szefów Kuchni), Burmistrz Miasta Kudowy Zdrój – Czesław Kręcichwost i Hotel Verde Montana. A pomysłodawcą Kulinarnego Lata jest Waldemar Hołówka z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Patronat organizacyjno- merytoryczny pełni również Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Termin zgłoszeń ekip z potwierdzeniem rezerwacji upływa 10 sierpnia br.
Kontakt: Wiesław Bober tel. kom 601-41-81-36 e:mail: wieslawbober@verdemontana.pl