Mistrz Kuchni Karol Okrasa, warszawskie restauracje Belvedere i Platter, Protokół Dyplomatyczny MSZ, Stowarzyszenie Polska Wódka są organizatorami VII już edycji „Podróży kulinarnych z Okrasą”.
Podczas I warsztatu, który odbył się 5 listopada br. w Restauracji Belvedere Panie, pod czujnym okiem Karola Okrasy, przyrządzały potrawy na temat „Piękna woń kiszenia”, czyli specjalności polskiej kuchni zamknięte w słoiki i beczki. W przepięknych wnętrzach Belvedere Panie Ambasadorowe zapoznawały się z walorami kiszonej kapusty, ogórków oraz grzybów. Zgodnie z zasadą „ Praktyka czyni mistrza” Panie własnymi siłami przygotowały potrawy na bazie naszych tradycyjnych składników i…dokonały ich degustacji.
II warsztat, który odbył się 25 listopada br. w Restauracji Platter, nawiązywał tematycznie do tradycyjnej polskiej wigilii. Panie przygotowywały, według nowatorskich przepisów Karola Okrasy, świąteczne dania z różnych regionów Polski. Polskie tradycje bożonarodzeniowe to temat, który pobudzał wyobraźnie i skłaniał do wielu pytań przedstawicieli zagranicznego korpusu dyplomatycznego. Podczas wspólnego gotowania Karol Okrasa wyjaśniał Paniom tajniki polskiego świątecznego stołu oraz tradycje związane z tym szczególnym dla Polaków czasem.
W czasie spotkań warsztatowych uczestniczki zapoznały się z bogatymi tradycjami polskiego ucztowania i przyjmowania gości, zgłębiały tajniki przygotowywania narodowych polskich dań i podawania ich z cenioną na całym świecie – polską wódką. Dzięki wyjątkowemu sposobowi prowadzenia warsztatów przez Karola Okrasę, małżonki ambasadorów mogły nie tylko poznać najbardziej charakterystyczne polskie smaki, ale także przekonać się, że wbrew panującym stereotypom, współczesna polska kuchnia bazująca na tradycyjnych składnikach, nie jest ciężka.
Celem organizacji spotkań z paniami ambasadorowymi jest zapoznanie z polską kulturą i tradycją kulinarną oraz pozyskanie wpływowych entuzjastów Polski pośród światowej dyplomacji.
W spotkaniach bierze udział blisko 20 pań ambasadorowych m.in. z Panamy, Belgii, Argentyny, Szwecji, Nigerii.
Na zakończenie VII edycji zorganizowana zostanie specjalna uroczystość, na którą zostaną zaproszeni wszyscy szefowie misji dyplomatycznych wraz ze współmałżonkami. Podczas gali uczestniczkom „Podróży kulinarnych z Okrasą” zostaną wręczone certyfikaty.