W trzecim dniu trwania Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro, poznaliśmy zwycięzców konkursu Kulinarny Puchar Polski. Najlepszymi kucharzami w Polsce zostali wybrani Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka reprezentujący Platinum Palace w Poznaniu. Podczas finału konkursu mistrzowie kuchni zachwycili swoim pomysłem na comber z sarny w towarzystwie gorzkiej czekolady i kaszy jaglanej.
Kulinarny Puchar Polski uznawany jest za najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs w polskiej gastronomii. O jego randze świadczy fakt, że wspólnie patronują mu najważniejsze polskie stowarzyszenia branżowe: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro -Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
W konkursie mogą brać udział jedynie osoby nominowane – zwycięzcy renomowanych krajowych konkursów kulinarnych. Walczak i Zdrenka zdobyli nominację do konkursu wygrywając w listopadzie 2012 roku Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne.
Kulinarny Puchar Polski jest podsumowaniem całego roku i zwieńczeniem trudu wszystkich osób, firm i zrzeszeń związanych z gastronomią. Ranga i fakt, że spotykają się tu najlepsi z najlepszych sprawia, że poziom zmagań wzrasta z roku na rok, a świadomość, że uczestnicy są oceniani przez międzynarodowe jury, złożone z najlepszych europejskich szefów kuchni, dodatkowo ich motywuje. Zwycięstwo w konkursie, poza korzyścią materialną, przynosi prestiż i splendor.
Od 2006 roku sponsorem głównym Kulinarnego Pucharu Polski jest Unilever Food Solutions.
Więcej informacji – http://kpp.mtp.pl