15 marca w Pałacu w Orli odbędą się Kulinarne Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie. Zgłoszenie należy przesłać do 25 lutego na adres zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl.
Konkurs jest skierowany do kucharzy profesjonalistów, tj. kucharzy aktywnych zawodowo lub których przerwa w pracy zawodowej jest nie dłuższa niż jeden rok kalendarzowy, licząc do daty przystąpienia do konkursu.
Zadaniem uczestników jest wykonanie od podstaw w ciągu 120 minut przystawki ciepłej (comberki królika z kością) i dania głównego (comber sarny z kością).
W jury zobaczymy: Adama Chrząstowskiego, Mariusza Pieterwasa, Pawła Salamona czy Piotra Mielczarka.
Konkurs jest jednocześnie memoriałem Mariana Tarnawskiego, znawcy kuchni opartej na dziczyźnie, propagatora kultury łowieckiej, cenionego w kręgach przedsiębiorców z uwagi na ogromne wyczucie i doświadczenie biznesowe.
Organizatorem konkursu jest Las-Kalisz Sp z o.o. i Pałac w Orli. Natomiast partnerem Polska Inicjatywa Kulinarna.