Kulinarne Innowacje – Kitchen Art With The Greatest

Wydarzenia

Kulinarne Innowacje – Kitchen Art With The Greatest

30 maja 2017

20 maja w restauracji L’Entre Villes w Sopocie odbyła się inauguracja cyklu kulinarnego „Kulinarne Innowacje – Kitchen Art With The Greatest” z udziałem Łukasza Kawallera, laureata prestiżowego L’art de la cusine Martell, zwycięzcy I polskiej edycji Hell’s Kitchen, który w niekonwencjonalny sposób zaprezentował kuchnię polsko-francuską w całkowicie nowej odsłonie. Łukasz Kawaller poprowadził wydarzenie ramię w ramię z Chefem L’Entre Villes – Sławomirem Hahn oraz Sous Chefem – Michałem Skowerskim. W menu znalazły się: chleb na zakwasie żytnim z orzechami ziemnymi i figą; masło z pyłkiem kwiatowym i miodem tytoniowym; rabarbar z tamaryndowcem; tatar z jagnięciny z gęsim żółtkiem, majonez kminkowy i świerk; wędzony zębacz ze szparagami, czarnymi kurkami i groszkiem; zupa z kaczki z różą, angnolotti z foie gras; halibut z sosem Cafe de Paris, ogórkami małosolnymi i wędzonymi ziemniakami; antrykot z dzikim czosnkiem, smardzami i olejem dębowym; szafranowe ptasie mleczko. Głównym celem przedsięwzięcia była promocja szeroko rozumianej sztuki kulinarnej poprzez organizację kolacji „live cooking” z udziałem najlepszych chefów z Polski i całego świata. 

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.