Kulinarne Igrzyska Olimpijskie Erfurt 2012 to międzynarodowy konkurs zarezerwowany wyłącznie dla drużyn narodowych zrzeszonych w WACS (Międzynarodowe Zrzeszenie Szefów Kuchni). To prawdziwe kulinarne święto, nazwane przez samych organizatorów największym „Kochshow” świata. IKA zorganizowane zostały po raz pierwszy w 1900 roku we Frankfurcie. W bieżącym roku do olimpijskiej rywalizacji przystąpią zawodnicy z 42 krajów. Polskie reprezentacje przywiozły dotąd z Erfurtu 5 medali.
Cele i zadania
- Godne i dumne reprezentowanie Polski na tegorocznej Olimpiadzie Kulinarnej
- Zaznaczenie obecności polskiej gastronomii na kulinarnej mapie świata
- Nawiązanie kontaktów z najlepszymi zespołami narodowymi świata
- Przekazanie zdobytego doświadczenia kolejnym, polskim reprezentacjom IKA
- Poszukiwanie nowych inspiracji kulinarnych
- Skupienie na sobie uwagi potencjalnych sponsorów
- Obecność medialna oraz zbudowanie korzystnego wizerunku
Skład National Culinary Team 2012
- Grzegorz Cielecki – Captain
- Rafał Targosz – I Chef
- Tomasz Purol – II Chef
- Bartosz Budzyński – III Chef
- Krystian Skwierz – IV Chef
- Tomasz Deker – Pastry Chef