23-25 lutego br. odbędzie się kolejna odsłona tegorocznej edycji „Kulinarnej uczty Gastro Hotel z Markiem Widomskim”. Kucharze z Warmii i Mazur zmierzą się podczas targów w Mikołajkach. Zadanie – kuchnia tex-mex.
W tym roku „Kulinarna uczta”, konkurs organizowany przez członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, a zarazem Doradcę Kulinarnego firmy Oerlemans, odbywa się po raz czternasty. Tradycyjnie imprezę podzielono na cztery kwalifikacje regionalne i finał. Zmagania w Mikołajkach, 23-25 lutego, to przedostatnia kwalifikacja. W tej edycji zaplanowano jeszcze rozgrywki 9-11 marca w Kołobrzegu i finał 6-8 kwietnia w Bielsku Białej.
Podczas każdej z odsłon kucharze walczą o tytuł „Najlepszego Kucharza w Regionie” i o wejście do finału. Zwycięstwo w Bielsku Białej jest z kolei przepustką do startu w Kulinarnym Pucharze Polski.
W tym roku zadaniem konkursowych teamów jest przygotowanie sałatki, zakąski ciepłej, dania głównego i deseru utrzymanych w duchu kuchni tex-mex. Pracując nad daniami należy wykorzystać przynajmniej jeden produkt firm sponsorskich czyli Oerlemans i Lamb Weston. Zmagania zawodników ocenia wymagające jury złożone z szefów z Fundacji Klubu Szefów Kuchni i lokalnych ekspertów.
Wybór tematu konkursu, kuchni tex-mex, nie jest przypadkowy. Zdaniem Marka Widomskiego, organizatora strony merytorycznej konkursu, to idealny zestaw smaków na mistrzostwa Euro 2012. Poza tym kuchnia tex-mex jest u nas mało znana. A jak tłumaczy szef Widomski konkursy mają walor edukacyjny: „Zależy mi na tym, żeby przedstawiciel regionów mogli zaistnieć na ogólnopolskiej arenie i nie wstydzili się startować w dużych konkursach. Każda edycja „Kulinarnej uczty” ma w sobie coś z warsztatów. Na „Kulinarnych ucztach” gołym okiem widać jak rośnie poziom polskich kulinariów. Różnica między pierwszą edycją w 1997, a tegorocznymi rozgrywkami jest niebotyczna” – tłumaczy Marek Widomski.