Kulinarna podróż z liniami Emirates

Newsy

Kulinarna podróż z liniami Emirates

23 kwietnia 2020

Starter: Przyprawy i soczewica ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich

Na Bliskim Wschodzie soczewica i inne rośliny strączkowe są znane jako popularne źródło składników odżywczych. Dlatego na początku kulinarnej wyprawy szef Emirates, Said El Alam, proponuje tradycyjną arabską zupę z soczewicy. – Dzięki wielu różnym przyprawom jej charakterystyczny smak natychmiast sprawi, że poczujesz się, jakbyś spacerował po jednym ze słynnych egzotycznych bazarów z przyprawami w Zatoce Perskiej – opisuje danie Said. Prosty przepis na zupę z soczewicy jest idealnym sposobem na rozpoczęcie kulinarnej podróży dla każdego początkującego szefa kuchni. Przepis, jak również film instruktażowy można obejrzeć tutaj.

Danie główne: Smaki Indii

Na danie główne kucharze Emirates zapraszają do Indii, gdzie można skosztować aromatycznej jagnięciny Biryani. Szef kuchni Emirates, Ravi Nage, przedstawia tradycyjne indyjskie danie jagnięce Biryani z jogurtową raitą. – Używając typowych indyjskich przypraw jak kardamon, przeniesiemy się na jedną z wielu malowniczych plantacji przypraw w tym kraju, jak np. Wzgórza Kardamonowe rozciągające się między Keralą a Tamil Nadu – mówi Ravi. Przepis oraz film na danie krok po kroku można zobaczyć tutaj.

Deser: Słodka pokusa z Europy

Wreszcie przyszła pora na deser, który niektórzy szefowie kuchni uważają za najważniejszą część menu. Udo Leick, niemiecki szef kuchni Emirates, przedstawia przepis na słodkie naleśniki z kompotem jabłkowym. Bardzo popularny przysmak podaje się zarówno jako danie główne, jak i deser. – Pyszne połączenie jabłka, serka śmietankowego i rodzynek przeniesie każdego do przytulnej kawiarni w Paryżu lub domku w górach w południowych Niemczech – zapewnia Udo. Przepis znajduje się tutaj.

Apple raisin crepes

Te i wiele innych dań kuchni międzynarodowej, które są zawsze dostosowane w zależności od kraju docelowego i przygotowywane z lokalnych składników, pochodzą z książek kucharskich Emirates. Każdego roku w podniebnej restauracji na pokładach samolotów linii Emirates serwowanych jest ponad 110 milionów posiłków przyrządzonych na podstawie 12 450 różnych przepisów. Każdy z nich jest przygotowywany z taką samą dbałością bez względu na klasę podróży. Szefowie kuchni serwują proste, sprawdzone potrawy, podkreślone świeżymi składnikami najwyższej jakości, a menu zmieniane jest co miesiąc.

Dostępny na YouTube kanał Emirates Food Channel przedstawia zakulisowe spojrzenie na to, jak powstaje pokładowe menu i pokazuje jak przebiega współpraca z globalnymi partnerami oraz skąd dostarczane są składniki do posiłków na pokładzie.