Kulinarna majówka w Gdańsku

Aktualności

Kulinarna majówka w Gdańsku

Schabowy, gołąbki, pierogi, mielone, żurek, kapuśniak i kiszone ogórki. W najbliższą Majówkę cała gdańska Stacja Food Hall przystroi się w biało-czerwone barwy, by świętować kulinarne tradycje naszego kraju podczas Festiwalu Kuchni Polskiej.

Ambasadorem Festiwalu jest Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej przyznającej tytuły Czeladniczo-Mistrzowskie w zawodzie kucharz, Mistrz Świata BBQ, organizator Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich, srebrny i brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej Culinary Olympics IKA – Olympiade der Köchem, a przede wszystkim miłośnik i propagator kuchni polskiej i regionalnej na skalę międzynarodową. Co więcej, Krzysztof Szulborski, w ramach tego wydarzenia, przeprowadzi  warsztaty pt. Kuchnia Polska, które odbędą się już 28 kwietnia.

Nie spodziewajcie jednak typowych, klasycznych polskich dań podczas Festiwalu Kuchni Polskiej, bowiem Stacja Food Hall, to aż 20 różnych kuchni z całego świata, które przyrządzą festiwalowy fusion street food, w tym m.in.:  bagietkę z pieczoną golonką, pak choi i sosem aioli chrzanowo -musztardowym, tagliatelle z białą kiełbasą, porem, szpinakiem, czosnkiem, i chrzanem, loaded fries z kiełbasą śląską z grilla i cebulką czy też staropolskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem.

Każdego dnia oryginalne polskie klasyki w Stacji Food Hall znajdziemy w dwóch konceptach kulinarnych: Rzeźni oraz Ziemniaki, pyry, kartofle czyli gospodarzy nadchodzącego festiwalu. Jednak podczas majowego wydarzenia każdy koncept przyrządzi dla swoich gości specjalne danie w polskim stylu, zupełnie spoza karty.

Więcej informacji www.wydarzenia.stacjafoodhall.pl/pl/