Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne w Inowrocławiu

Wydarzenia

Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne w Inowrocławiu

21 kwietnia 2017

21 kwietnia w Pijalni Wód Inowrocławianka w Inowrocławiu odbędą się Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne.Organizatorem konkursu jest szef kuchni Dariusz Gwiazda.

Tematem przewodnim konkursu jest udziec sarni i trufla czarna.

– Sarninę jest mięsem delikatnym, szlachetnym, które kiedyś królowało na stołach. Chciałbym wypromować ten wysokiej jakości gatunek mięsa i przy okazji konkursu pokazać, co można smacznego z niej przygotować przy zastosowaniu nowych technik gotowania. Uczestnicy konkursu Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych będą mogli więc wykazać się swoją kreatywnością i zaprezentować niezwykłe walory smakowe na talerzu. Wyzwaniem będzie przygotowanie udźca z sarny, które jest specyficzny w smaku, a co za tym idzie, dobranie odpowiednich przypraw i zmieszczenie się w określonym czasie. Dodatkiem do tak wykwintnego mięsa będzie najdroższy i najsmaczniejszy grzyb – trufla czarna – mówi Dariusz Gwiazda.

Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne to konkurs, który przez lata zdobył statut konkursu ogólnopolskiego, nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

Uczestnicy:

Piotr Huszcz /  Hotel Restauracja Piano / Lublin

Paweł Spodzieja / Hotel HP Park / Poznań

Jakub Kubiak / L’entree Ville / Sopot

Patryk Jaruzal / Restauracja Tyrol/Bydgoszcz

Bartosz Ludniewski /Smaczna Dieta /Gorzów Wlkp

Łukasz Sokół   /Hotel Aurora / Międzyzdroje

Dominik Świątecki / City Park Hotel Residence /Poznań

Przemysław Kopania  / Sofitel Victoria / Warszawa

Maciej Hippler / Hotel Gran Lubicz / Ustka

Grzegorz Adamarek / Hotel Blue Diamond /Rzeszów

Michał Beczkowski / Fuzja Jakości i Smaku Poznań

Rezerwowy

Artur Lenczewski /Hotel Pięć Dębów / Supraśl 

Oficjalne ogłoszenie wyników nastąpi po konkursie w dniu 21.04.2017 r. o godz. 19:00 w Pijalni Wód Inowrocławianka.

Zwycięzca otrzyma statuetkę od Prezydenta  Miasta Inowrocławia i nominację do KPP 2017.

Program

09.00 Spotkanie uczestników konkursu z jury – losowanie stanowisk

09.30 Rozpoczęcie konkursu – relacja na żywo

10.00 Pokazy kulinarne live cooking:

– Kamis,

– Gzella,

– Debic,

– Vandemoortele,

– Cheman,

– Tom Gast -ekspozycja

– Unilever Food Solutions

– Inter Europol Piekarnia Szwajcarska

– Sokołów -grillowanie z mistrzem

– Bonduelle

– Barbara Luijckx

Gościem specjalnym konkursu będzie szef kuchni hotelu andel’s by ViennaHouse w Łodzi – Mirosław Jabłoński, który przygotuje autorskie menu z wykorzystaniem udźca z sarny i czarnej trufli.

16.00 Zakończenie pokazów kulinarnych oraz konkursu

20.00 Gala, ogłoszenie wyników

wybranych kucharzy, na podstawie nadesłanych zgłoszeń.

Informacje dotyczące regulaminu na stronie www.papaja.pl