21 kwietnia w Pijalni Wód Inowrocławianka w Inowrocławiu odbędą się Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne.Organizatorem konkursu jest szef kuchni Dariusz Gwiazda.
Tematem przewodnim konkursu jest udziec sarni i trufla czarna.
– Sarninę jest mięsem delikatnym, szlachetnym, które kiedyś królowało na stołach. Chciałbym wypromować ten wysokiej jakości gatunek mięsa i przy okazji konkursu pokazać, co można smacznego z niej przygotować przy zastosowaniu nowych technik gotowania. Uczestnicy konkursu Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych będą mogli więc wykazać się swoją kreatywnością i zaprezentować niezwykłe walory smakowe na talerzu. Wyzwaniem będzie przygotowanie udźca z sarny, które jest specyficzny w smaku, a co za tym idzie, dobranie odpowiednich przypraw i zmieszczenie się w określonym czasie. Dodatkiem do tak wykwintnego mięsa będzie najdroższy i najsmaczniejszy grzyb – trufla czarna – mówi Dariusz Gwiazda.
Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne to konkurs, który przez lata zdobył statut konkursu ogólnopolskiego, nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2017.
Uczestnicy:
Piotr Huszcz / Hotel Restauracja Piano / Lublin
Paweł Spodzieja / Hotel HP Park / Poznań
Jakub Kubiak / L’entree Ville / Sopot
Patryk Jaruzal / Restauracja Tyrol/Bydgoszcz
Bartosz Ludniewski /Smaczna Dieta /Gorzów Wlkp
Łukasz Sokół /Hotel Aurora / Międzyzdroje
Dominik Świątecki / City Park Hotel Residence /Poznań
Przemysław Kopania / Sofitel Victoria / Warszawa
Maciej Hippler / Hotel Gran Lubicz / Ustka
Grzegorz Adamarek / Hotel Blue Diamond /Rzeszów
Michał Beczkowski / Fuzja Jakości i Smaku Poznań
Rezerwowy
Artur Lenczewski /Hotel Pięć Dębów / Supraśl
Oficjalne ogłoszenie wyników nastąpi po konkursie w dniu 21.04.2017 r. o godz. 19:00 w Pijalni Wód Inowrocławianka.
Zwycięzca otrzyma statuetkę od Prezydenta Miasta Inowrocławia i nominację do KPP 2017.
Program
09.00 Spotkanie uczestników konkursu z jury – losowanie stanowisk
09.30 Rozpoczęcie konkursu – relacja na żywo
10.00 Pokazy kulinarne live cooking:
– Kamis,
– Gzella,
– Debic,
– Vandemoortele,
– Cheman,
– Tom Gast -ekspozycja
– Unilever Food Solutions
– Inter Europol Piekarnia Szwajcarska
– Sokołów -grillowanie z mistrzem
– Bonduelle
– Barbara Luijckx
Gościem specjalnym konkursu będzie szef kuchni hotelu andel’s by ViennaHouse w Łodzi – Mirosław Jabłoński, który przygotuje autorskie menu z wykorzystaniem udźca z sarny i czarnej trufli.
16.00 Zakończenie pokazów kulinarnych oraz konkursu
20.00 Gala, ogłoszenie wyników
wybranych kucharzy, na podstawie nadesłanych zgłoszeń.
Informacje dotyczące regulaminu na stronie www.papaja.pl