Kujawsko-pomorski samorząd zachęca restauratorów do serwowania gęsiny

Wydarzenia

Kujawsko-pomorski samorząd zachęca restauratorów do serwowania gęsiny

05 listopada 2018

Nieodłącznym elementem dorocznej jesiennej kampanii, prowadzonej przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, jest serwowanie potraw z gęsiny przez restauracje z całej Polski. Liczba lokali gastronomicznych biorących udział w akcji Czas na gęsinę stale wzrasta.

Restauracje mogą zadeklarować swój udział do 11 listopada. Zgłoszenie nie wymaga żadnych opłat, wystarczy tylko wypełnić formularz online czasnagesine.pl zawierający deklarację serwowania dań z gęsią w roli głównej co najmniej do 31 grudnia.

Obecnie odnotowano blisko sto zgłoszeń. Pełna lista restauracji biorących udział w akcji będzie dostępna na stronie czasnagesine.pl w zakładce Restauracje po zakończeniu naboru.

– Udział w kampanii jest dla restauratorów oczywiście opłacalny, co potwierdziły doświadczenia z lat poprzednich. Ale najwięcej na atrakcyjnym sezonowym poszerzeniu menu zyskają smakosze, bowiem kujawsko-pomorska gęsina to prawdziwe “niebo w gębie” – zachęca marszałek Piotr Całbecki.

Restauracje w zamian za serwowanie dań z gęsiny zyskują pomoc w promocji w ramach kampanii “Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Restauratorzy otrzymują rekomendacje od swoich klientów – lokal, który zdobędzie najlepsze opinie, zostanie nagrodzona. Oceny restauracji można dokonać na stronie czasnagesine.pl