Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku

Wydarzenia

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku

10 listopada 2015

10-11 listopada odbędzie się kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku. W tym roku w programie znalazło się wiele prelekcji i pokazów kulinarnych (połączonych z degustacjami potraw) w tym te w wykonaniu takich sław jak Tomasz Jakubiak i Magda Gessler.

• Magda Gessler – restauratorka, autorka książek i programów kulinarnych, prowadząca program „Kuchenne rewolucje” w TVN

• Tomasz Jakubiak – kucharz, dziennikarz kulinarny, szef kuchni w autorskiej restau racji Gar Jakubiaka, gospodarz programu „Jakubiak rodzinnie” w TV Kuchnia+

• Anna Marek – ekspert kulinarny Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi

• Andrzej Klonecki – Prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi

• Marcin Sobol – szef kuchni restauracji Krasnodwór, członek zarządu Stowarzyszenia Euro Toques Polska, zrzeszającego szefów kuchni

• Zaza Bidzinashvili – szef kuchni z Gruzji, z regionu Imereti

• Artur Szymański – szef kuchni restauracji Rzeka smaku, pedagog

• dr inż. Halina Bielińska – Zastępca Dyrektora Państwowego Instytutu Badawczego Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej

• Phillippe Abraham – szef kuchni z Francji, właściciel restauracji Petit Paris w Sopocie.

Dlatego obok głównego namiotu Festiwalu, w którym odbywać się będą zarówno pokazy kulinarne, jak i występy artystyczne, a także serwowanie potraw w części zwanej gęsią karczmą, ważnym elementem tego wydarzenia są stoiska wystawców, które tworzą największy w Polsce jarmark gęsiny. Dzięki temu będzie to okazja, aby zakupić najlepszej jakości gęsi i przetwory z gęsiny. Nie zabraknie także innych produktów.