10-11 listopada na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w podtoruńskim Przysieku, jak co roku, odbędzie się największy w Polsce kiermasz gęsich tuszek i wyrobów z gęsi. Ze swoimi produktami – nie tylko z gęsi – pojawi się stu kilkudziesięciu wystawców! Nie zabraknie produktów tradycyjnych i lokalnych oraz rękodzieła. Zaplanowano kilkanaście prezentacji dotyczących przyrządzania gęsiny oraz degustacje – z pokazami przyjadą znani z programów telewizyjnych kucharze – Grzegorz Łapanowski („Top Chef”, Polsat), Mikołaj Rey („Dzień dobry TVN”), Marcin Budynek („Przepis dnia”, TVP 1), Ewa Malika Szyc Juchnowicz (finalistka „Top Chef”, Polsat). Znawcy opowiedzą również o przyzagrodowym chowie gęsi oraz o tym, jak mądrze i zdrowo kupować w sklepach. Podczas Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku przeprowadzony zostanie także konkurs „Złote Półgęski” na najlepszy produkt z gęsiny dla małych producentów.
Oto co będzie można zjeść w Karczmie Gęsinowej podczas Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku:
kanapka z pasztetem z gęsi
gulasz z serc gęsich po arabsku
wątróbka gęsia z jabłkiem i gruszką marynowaną w winiaku
gęsie pipki czyli gęsie żołądki z warzywami
duszona gęś z pęczakiem i dynią
duszona gęś z modrą kapustą.
Kilka dni wcześniej, 7 – 8 listopada w Wilanowie odbędzie się międzynarodowa konferencja naukowa „Gęsina na świętego Marcina. Kuchnia, historia i dziedzictwo kulturowe”. Rusza także konkurs na „Przepis na potrawę z gęsiny z polskimi jabłkami”. Kucharze profesjonaliści i amatorzy powalczą o wartościowe nagrody: wysokiej klasy robot kuchenny, gęsiarkę żeliwną ze sztućcami do serwowania gęsi i nowoczesny blender kuchenny.