Kuchnie świata na targach WorldFood Warsaw

Wydarzenia

Kuchnie świata na targach WorldFood Warsaw

13 kwietnia 2017

W tym roku atrakcją WorldFood Warsaw był pawilon włoski Bellavita, w którym odbyły się warsztaty i pokazy  kulinarne z udziałem m.in. Andrea Camastra – szefa kuchni i współwłaściciela warszawskiej restauracji Senses odznaczonej prestiżową gwiazdką Michelin, Umberto Vezzoli z T. Bistrot by Mezoli z Milanu oraz Tomasza Koleckiego z Polskiego Stowarzyszenia Sommelierów. Szef restauracji „Pod Gigantami” Paweł Zieliński i Marzena Gromelska – szef Chianti Kręgliccy zademonstrowali wykwintną włoską kuchnię, szczególną uwagę poświęcając serom i „primi piatti”.  Pizzermani z Neapolu poprowadzili warsztaty przygotowywania prawdziwej włoskiej pizzy. Ponad sześćdziesięciu włoskich producentów żywności i napojów zaprezentowało autentyczne wyroby, wyróżniające się spośród tysiąca innych jakością, marką i historią.

Szef kuchni, ekspert kulinarny, wieloletni działacz Slow Food Polska, Kuba Korczak poprowadził wykład połączony z pokazem kulinarnym i degustacją: „Wydarzenia kulinarne najskuteczniejszą formą promocji marki spożywczej.” Jarosław Uściński, Szef OSSKiCi, właściciel restauracji Moonsfera, poprowadził warsztaty i pokazy kulinarne świątecznej kuchni polskiej, a Kevin Aiston znany  kucharz – strażak (program „Europa da się lubić” ) zaprezentował smakowite steki wołowe i inne specjalności kuchni angielskiej.

W ramach targów zorganizowano także w specjalnej strefie pokazy kulinarne kuchni tajskiej i meksykańskiej.

Ze względu na wyjątkowy, przedświąteczny czas,  podczas targów odbyło się wydarzenie:  Wielkanoc – Mięsne święta  – Polska Tradycja, w ramach cyklu imprez promujących polskie mięso wieprzowe i wołowe oraz ich przetwory w okresie Świąt Wielkiej Nocy na terenie całego kraju. Podczas targów WorldFood Warsaw 2017 odbyła się prezentacja Stołu Wielkanocnego wraz z degustacjami dla publiczności, a także IX Ogólnopolskie Spotkanie Przetwórców i Handlowców Branży Mięsnej.

fot. Magdalena Mirowska