Kuchnie przyjazne środowisku

Newsy

Kuchnie przyjazne środowisku

07 grudnia 2011

22 listopada br. w siedzibie firmy Unilever, odbyło się spotkanie prasowe, którego tematem był problem zbyt dużej ilości odpadów spożywczych powstających w lokalach gastronomicznych.  Organizacji tego wydarzenia podjął się Unilever Food Solutions, przy wsparciu merytorycznym Federacji Polskich Banków Żywności. Przybyło aż 18 przedstawicieli mediów z branży HoReCa oraz prasy konsumenckiej i dzienników ogólnopolskich.

Kwestia właściwej i rozsądnej gospodarki odpadkami spożywczymi jest coraz bardziej powszechna. Jak się okazało, zagadnieniem tym interesują się również konsumenci – goście lokali gastronomicznych. Potwierdzeniem tej tezy są wyniki badania o nazwie World Menu Report, które Janina Śliwa – Specjalista ds. Public Relations – przedstawiła uczestnikom spotkania. Raport wyraźnie pokazuje, iż ilość odpadków w profesjonalnych kuchniach musi zostać zredukowana, aby zaspokoić oczekiwania gości i utrzymać satysfakcję konsumentów, a jednocześnie zwiększyć dochodowość lokalu.

Po wprowadzeniu dziennikarzy w tematykę rozsądnej gospodarki odpadami spożywczymi, z praktycznej strony problem odpadów spożywczych przedstawił Przemysław Kaczmarek, szef kuchni Unilever Food Solutions. Przedstawiciele mediów  z zainteresowaniem słuchali porad doświadczonego szefa kuchni, który radził, jak ograniczyć ilość kuchennych odpadów w branży gastronomicznej.

Po części praktycznej, Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności, koordynatorka kampanii „Nie marnuj jedzenia”, opowiedziała zgromadzonym o marnowaniu żywności przez konsumentów we własnych domach. Podała również dobry przykład z Mediolanu, w jaki sposób restauratorzy współpracują z Bankami Żywności, przeciwdziałając marnotrawstwu jedzenia.

Na końcu spotkania, przy okazji lunchu, dziennikarze zobaczyli ile odpadków zostało wygenerowanych podczas jego przyrządzania. Dowiedzieli się też, jakie odpadki powstałe na etapie produkcji, zostały następnie wykorzystane w innych daniach.

Problem gospodarowania odpadami w lokalach gastronomicznych istnieje nie od dziś. Unilever Food Solutions, jako odpowiedzialny środowiskowo producent, aktywnie angażuje się w rozwiązywanie problemu zbyt dużej ilości odpadów spożywczych. W tym celu firma podejmuje współpracę z partnerami z branży gastronomicznej, jak również zewnętrznymi podmiotami, której celem jest rozwianie niepokojów konsumentów oraz pomoc lokalom gastronomicznym, by ich kuchnie były bardziej przyjazne środowisku. Jednym ze sposobów wprowadzonych przez Unilever Food Solutions jest doradztwo operatorom i szefom kuchni, jak efektywniej zarządzać dostawami żywności i redukować ilość odpadków w kuchni.

Zapraszamy na www.unileverfoodsolutions.pl do zakładki Zrównoważony rozwój.