Na kulinarnej mapie Warszawy pojawiła się właśnie Soul Kitchen. W otoczeniu zabytkowej kamienicy i ogrodu otworzono restauracje, która stwarza klimat intymności i relaksu.
Na hucznym otwarciu, które przebiegło w wyborowej atmosferze spotkali się pasjonaci dobrego jedzenia, uznani kucharze, celebryci, dziennikarze oraz przyjaciele właścicieli Patryka Lempke i Xaviera Debeni. Wśród gości spotykaliśmy Julię Kamińską, Adę Fijał, Jana Klimenta, Przemysława Sadowskiego, Mirosława Bekę, Agnieszkę Szulim, Piotra Skargę, Katarzynę Żak, Jana Janowskiego, Mirosława Zbrojewicza, Mikołaja Komara, Annę Wendzikowską, Huberta Urbańskiego z żoną, a także dawno nie widzianego na salonach Macieja Zakościelnego. Wnętrze tętniło muzyką soul oraz żywymi dyskusjami do późnych godzin wieczornych.
Ada Fijał, zachwycona wnętrzem, przyznała że restauracja będzie miejscem wyjątkowym, które chętnie będzie odwiedzać. Oszczędne w wystroju, ale ciepłe wnętrze ma przyciągać gości pysznym, kolorowym i świeżym jedzeniem. Zaproszeni goście przyznali, że kuchnia z duszą będzie z pewnością miała powodzenie. Dziennikarka Anna Wendzikowska przyznała, że bardzo jej się podoba minimalistyczny wystrój, ale jest ciekawa jak Soul Kitchen będzie prezentował się w codziennej scenerii – Chciałabym zobaczyć jak ułożone będą stoły, jaka będzie atmosfera, czy obsługa będzie miła i czy jedzenie będzie tak dobre jak się zapowiada – zdradziła, że na pewno odwiedzi Soul Kitchen. Pomysłodawca restauracji Patryk Lempke stawia na dobre i niepowtarzalne jedzenie, w którym jakość spotka kompromis z przystępną ceną – To ma nas wyróżniać, kuchnia z duszą i dobrą ceną. Chcemy serwować dania niepowtarzalne – mówi Lempke. Szefem kuchni w Soul Kitchen został młody i ambitny kucharz Adam Leszczyński, który szkolił się miedzy innymi w Wielkiej Brytanii u samego Gordona Ramseya. A polecił go znany z luzu, zamiłowania do ekologicznych upraw i dobrego smaku Grzegorz Łapanowski. Xavier Debeni, kucharz i biznesowy partner Lempke życzyłby sobie, aby ludzie zakochali się w serwowanym przez Soul Kitchen jedzeniu i wracali tu jak najczęściej – W Warszawie jest dużo restauracji, ale takich w których można dobrze zjeść, wielu nie ma. Mam nadzieję, że Soul Kitchen trafi na moją osobistą listę – powiedział redaktor naczelny magazynu K’mag, Mikołaj Komar.
Potrawy w restauracji przyrządzane są wyłącznie ze świeżych produktów, przy czym część warzyw uprawianych jest wyłącznie na potrzeby Soul Kitchen. Menu zmienia się zgodnie z porami roku – to główne założenie funkcjonowania Soul Kitchen. Kuchnia jest nowoczesna, pełna kolorów, walorów smakowych i… sztuki. Powstała, by zaspokoić potrzeby wszystkich tych, dla których spożywanie posiłków jest przyjemnością. Smak i sposób podania zachwyci nawet tych najbardziej wymagających. Dekoracja potraw i profesjonalizm obsługi tworzy spójną całość z bryłą przedwojennej kamienicy w stylu Art Deco.