11 czerwca br. w Ogrodach Hotelu Adalbertus w Gnieźnie rozpoczął się tegoroczny cykl „Wakacyjnych Podróży kulinarnych Dookoła Świata”. Tym razem przenieśliśmy się na półwysep apeniński do słonecznej Italii, w celu zaprezentowania kuchni włoskiej. Italia to nie tylko spaghetti i pizza. We Włoszech może nas zaskoczyć ogromne bogactwo potraw z mięsa, ryb, jarzyn i ryżu, a także różnorodność surówek, serów, owoców i win. Wszystko to z dodatkiem aromatycznych ziół i oliwy. Szefowie kuchni – Wojciech Gubański, szef kuchni restauracji Sieci Hoteli Pietrak oraz Tomasz Grabski, doradca kulinarny Unilever Foodsolutions wraz z gośćmi przyrządzali tradycyjne włoskie potrawy. Nie zabrakło również włoskich muzycznych hitów, które zaprezentował Karol Kina – Karloos, absolwent Centrum Wokalno- Tanecznego w Poznaniu oraz laureat m. in. I miejsca na Festiwalu Piosenki Włoskiej „La scarpa italiana”. Ponadto każdy mógł skosztować m.in.: zupy rybnej, Tortellini con bianca alla funghi, Tonno con verde czy słodkiej Pannacotty z wiśniami. Nie obyło się również bez włoskiego wina i orzeźwiających alkoholi. Kolejny pokaz już 9 lipca br. Tym razem przeniesiemy się do kraju naszych południowych sąsiadów, słynącego z malowniczych miasta, świetnych warunków narciarskich, skalnych cudów natury, relaksujących kąpieli w wodach mineralnych i najlepszego na świecie piwa, by skosztować specjałów kuchni czeskiej. Organizatorem jest sieć Hoteli Pietrak.