Kuchnia tajska w Fusion

Newsy

Kuchnia tajska w Fusion

28 kwietnia 2010

Kuchnia Tajska – uważana przez wielu za najwspanialszą najbardziej kolorową, zaskakującą, kreatywną oraz aromatyczną kuchnię na świecie w każdy majowy czwartek bedzie zagościć w formie stołu szwedzkiegow restauracji Fusion w poznańskim Sheratonie.
Inauguracja miesiąca tajskiego odbędzie się 6-ego maja. W programie oprócz bogactwa potraw, pokazy kulinarne w wykonaniu szefa kuchni Krystiana Szopki w towarzystwie Thanawat Na Nagara – mistrza kuchni tajskiej. – Chcę podczas takiego wieczoru zachęcić gości do odbycia kulinarnej podróży do krainy, której kuchnia jest uważana za najwspanialszą kuchnię na świecie – mówi Krystian Szopka, szef kuchni hotelu Sheraton. W kuchnii tajskiej bardzo ważną role odgrywa sposób przygotowania potraw i łączenie silnie aromatycznych składników. – Równowaga, detal, różnorodność są bardzo ważne w przygotowaniu potraw tajskich. Kuchnia ta jest znana z balansu między 5 podstawowymi smakami: ostrym, kwaśnym, słodkim, słonym i (opcjonalnie) gorzkim w każdym daniu lub posiłku – dodaje Thanawat Na Nagara. Wśród propozycji w menu znajdą się m.in.: małże z chili i kolendrą podawane z sałatką z mango i papai, sałatka z krewetkami z kokosem i grapefruitem, wiosenne roladki z ciasta ryżowego z kaczką oraz mango, warzywa z sosem nam prik, zupa z dyni i kokosa z krewetkami marynowanymi w galangalu, wieprzowina z pastą krewetkową z dodatkiem kolendry, Pad Thai-makaron ryżowy z suszonymi krewetkami i wieprzowiną, kiełkami fasoli, orzeszkami ziemnymi, liśćmi limonki, przygotowany na ostro z dodatkiem pasty curry i pasty miso, pianka z mango z dodatkiem granatu z kwiatem orchidei, tapioka z zieloną herbatą i bazylią tajską i Kanom Chun – żelki kokosowo-bazyliowe z mlekiem kokosowym.