Konkurs Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś, którego głównym pomysłodawcą oraz organizatorem jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie tym razem odbędzie się w położonym nad Zalewem Zegrzyńskim Hotelu Windsor**** w Jachrance w dniach 2-3 czerwca.
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej jest przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki są: filet z suma ze skórą, amarantus ekspandowany, cykoria.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: biodrówka jagnięca bez kości, mąka orkiszowa (odmiana Oberkulmer Rotkorn), kiszona czerwona kapusta.
Zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 19 maja (piątek) na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub s.birek@hotellord.com.pl.
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Henryk Kowalczyk – Członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztof Jurgiel. Głównym celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.