31 maja br. na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** – „Dom Polonii” odbyła się VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.
Inicjatorem konkursu jest Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord, któremu przyświeca idea propagowania i pogłębiania wiedzy z zakresu polskiej kuchni, połączenia tradycji z nowoczesnością, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.
Współorganizatorem Konkursu jest Hotel Zamek Pułtusk*** Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” – „Dom Polonii”. Patronat honorowy nad Konkursem odjął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wsparcie merytoryczne – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Od samego rana, do późnych godzin popołudniowych na podzamczu panował ruch i nerwowa krzątanina.
Uczestnicy tegorocznego Konkursu za zadanie mieli przygotować po pięć dań z wykorzystaniem m.in.: przekąska – jesiotr (filet) + agrest + jogurt naturalny gęsty; danie główne – golonka ze sztuk QAFP + ziemniaki polskie + chrzan pospolity (korzeń) + dowolny ser pleśniowy Firmy “Lazur”
Zmagania konkursowe rozpoczęli uczniowie szkół gastronomicznych. Ogółem wystartowało dziesięć ekip uczniowskich wybranych przez Kapitułę Organizacyjną Konkursu.
Tradycyjnie, jak co roku, w samo południe rozpoczął się marsz paradny wokół runku miejskiego z udziałem kucharzy i kawalkady motocyklistów z Gold Wing Club of Poland, przy akompaniamencie Miejskiej Młodzieżowej Orkiestry Dętej przy OSP Pułtusk. Na zakończenie parady na podzamczu został oddany salut z XVIII wiecznej armaty.
Od tak mocnego wejścia kulinarna zmaganie rozpoczęli kucharze profesjonalni.
Podczas tegorocznego Konkursu Jury Techniczne i Profesjonalne Jury Degustacyjne bardzo rygorystycznie oceniało pracę startujących kucharzy, albowiem gra szła o wysoką stawkę – nominacja do Finału Kulinarnego Pucharu Polski. I tak ocenie poddawano :
JURY TECHNICZNE
- prezentacja szefa ekipy i kucharza pomocniczego
- przygotowanie stanowiska pracy
- czystość pracy, higiena
- zużycie produktu, gospodarka odpadami
- umiejętności organizacyjne
- prawidłowa technika obróbki produktu
- dostosowanie metody termicznej do rodzaju składników
- zastosowane techniki
- poziom umiejętności
PROFESJONALNE JURY DEGUSTACYJNE
- zgodność potrawy z recepturą
- proporcjonalność elementów
- estetyczny wygląd, kolorystyka
- ułożenie elementów sprzyjające degustacji
- odpowiednia ilość składników
- odpowiednia gramatura potrawy
- smak
- zestawienie smakowe składników
- użycie przypraw
- aromat potrawy
- tekstura potrawy
Podczas zmagań konkursowych odbywały się liczne atrakcje przygotowane przez organizatorów, ze sceny dobiegała muzyka najróżniejszych gatunków, odbywały się pokazy tańca.
Przewidziano też atrakcje dla dzieci, w tym konkursy z nagrodami: „Fantazyjna kanapka”, „Picie shaika owocowego na czas”, „Fantazyjna dekoracja tarty owocowej”.
Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz Polskiej Grupy Carvingowej rzeźbienia w owocach i warzywach, co bardziej odważni mogli spróbować swoich sił pod bacznym okiem mistrzów.
Sporo emocji wzbudziły także konkursy dla amatorów, motocyklistów, aktorów i dziennikarzy.
O godzinie 19:00 rozpoczęła się Gala Diner, którą wraz z Dorotą Osman poprowadzili Stefan Birek i Adam Michalski. Gościem honorowym był Tadeusz Nalewajk – wiceminister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Po wręczeniu podziękowań i dyplomów dla wszystkich, którzy przyczynili się do zorganizowania VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, nastąpił kulminacyjny moment wieczoru – ogłoszenie wyników :
I miejsce (IV) – Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek – Restauracja Amber Room
NOMINACJA DO KPP – Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek – Restauracja Amber Room
PRZYSTAWKA
Jesiotr Sous-Vide w sosie agrestowym z ogórkiem smażonym, blinami, szparagami i rzodkiewką
DANIE GŁÓWNE
Golonka wieprzowa z kenelem z piersi kurczaka z jadalnymi kamieniami, puree z marchewki,
duszoną cebulą perłową, zielonym groszkiem i sosem majerankowym
II miejsce (II) – Michał Muśnicki i Marek Kropielnicki – Restauracja Kociołek
PUCZAR SMAKOSZY – Michał Muśnicki i Marek Kropielnicki – Restauracja Kociołek
PRZYSTAWKA
Jesiotr nadziewany ogonkami raków w słodkiej cytrynie i imbirze z sosem jogurtowo kolendrowym oraz galaretką z agrestu i czarnego bzu
DANIE GŁÓWNE
Golonka duszona w szynce parmeńskiej i miodowej glazurze, podana z młodymi ziemniakami nadziewanymi boczkiem w sosie śmietanowo – serowym oraz kawiorem z chrzanu
III miejsce (VI) – Paweł Odrzygóźdź i Kamil Mamerski – Hotel Westin
PRZYSTAWKA
Jesiotr w palonym maśle z galaretką agrestową z płatkami chabrów
DANIE GŁÓWNE
Golonka duszona w piwie z warzywami korzennymi oraz ziemniakami pieczonymi w maśle
faszerowanymi serem i kurkami
I miejsce (X) – Maciej Małecki i Michał Socha – WARSZAWA – ZSG (ul. Poznańska)
GRAND PRIX – Maciej Małecki i Michał Socha – WARSZAWA – ZSG (ul. Poznańska)
PRZYSTAWKA
Jesiotr gotowany metodą sous-vide w maśle z musem z kalafiora, kruszonką z pumpernikla, szparagami, sosem agrestowo-żurawinowym i pianą miętową
DANIE GŁÓWNE
Roladka z golonki gotowana w winie z kruszonką pietruszkową na miodowej kiszonej kapuście z puree z buraka, musem chrzanowym, fondantem ziemniaczanym faszerowanym gąskami i serem Lazur, sosem piwnym i chipsem z selera
II miejsce (IV) – Kamil Pytkowski i Piotr Archiciński – WARSZAWA – THG nr 1 (ul. Poznańska)
PUCZAR SMAKOSZY – Kamil Pytkowski i Piotr Archiciński – WARSZAWA – THG nr 1 (ul. Poznańska)
PRZYSTAWKA
Jesiotr faszerowany na rabarbarowej galaretce podawany w towarzystwie surówki
z polnych ziół i marynowanych buraków
DANIE GŁÓWENE
Golonka glazurowana w towarzystwie chrupiących ziemniaków i warzyw w trzech kolorach
III miejsce (VIII) – Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos – WARSZAWA – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)
PRZYSTAWKA
Galaretka z jogurtu greckiego z cytryną połączona z galaretką z agrestu.
Mus z jesiotra z roladką z filetu ze szpinakiem
DANIE GŁÓWENE
Rolada z golonki w cieście francuskim z ciemnym sosem winnym, pieczone ziemniaki z ziołami
i chrzanem, szparagi z niewielką ilością papryczek chili
KATEGORIA AMATORZY
I miejsce – Katarzyna Bryńska i Rafał Rutkowski – studenci WSHTi JO
II miejsce – Paweł i Iza Rongiers
III miejsce – Dawid Matusiak i Maciej Sladecki – Liga Morska Wyszków
KATEGORIA AKTORZY I DZIENNIKARZE
I miejsce – Ewa Kowalczyk i Patrycja Chimkowska – Pułtuska Gazeta Powiatowa
II miejsce – Andrzej Grabarczyk – aktor i Piotr Maślak – dziennikarz TVP Info
III miejsce – Ola Rośiak i Kowalska – Dziennikarze TVP info
KATEGORIA MOTOCYKLIŚCI
I miejsce – Beata i Henyo Berend
II miejsce – Marzena i Wacik Mazij
III miejsce – Danuta i Kazimierz Pastucha
Kapituła Organizacyjna Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” co roku przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej, za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. W tym roku wyróżnienie otrzymał Karol Okrasa.
Tak jak w latach ubiegłych, tak i w tym roku przeprowadzona została akcja charytatywna, uzyskane fundusze zostaną przekazane na pomoc dzieciom.
Część oficjalną Gala Diner zakończył pokaz sztucznych ogni.