Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś – relacja

Newsy

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś – relacja

13 czerwca 2014

31 maja br. na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** – „Dom Polonii” odbyła się VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.

Inicjatorem konkursu jest Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord, któremu przyświeca idea propagowania i pogłębiania wiedzy z zakresu polskiej kuchni, połączenia tradycji z nowoczesnością, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.

Współorganizatorem Konkursu jest Hotel Zamek Pułtusk*** Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” – „Dom Polonii”. Patronat honorowy nad Konkursem odjął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wsparcie merytoryczne –  Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Od samego rana, do późnych godzin popołudniowych na podzamczu panował ruch i nerwowa krzątanina.

Uczestnicy tegorocznego Konkursu za zadanie mieli przygotować po pięć dań z wykorzystaniem m.in.: przekąska – jesiotr (filet) + agrest + jogurt naturalny gęsty; danie główne – golonka ze sztuk QAFP + ziemniaki polskie + chrzan pospolity (korzeń) + dowolny ser pleśniowy Firmy “Lazur”

Zmagania konkursowe rozpoczęli uczniowie szkół gastronomicznych. Ogółem wystartowało dziesięć ekip uczniowskich wybranych przez Kapitułę Organizacyjną Konkursu.

Tradycyjnie, jak co roku, w samo południe rozpoczął się marsz paradny wokół runku miejskiego z udziałem kucharzy i kawalkady motocyklistów z Gold Wing Club of Poland, przy akompaniamencie Miejskiej Młodzieżowej Orkiestry Dętej przy OSP Pułtusk. Na zakończenie parady na podzamczu został oddany salut z XVIII wiecznej armaty.

Od tak mocnego wejścia kulinarna zmaganie rozpoczęli kucharze profesjonalni.

Podczas tegorocznego Konkursu Jury Techniczne i Profesjonalne Jury Degustacyjne bardzo rygorystycznie oceniało pracę startujących kucharzy, albowiem gra szła o wysoką stawkę – nominacja do Finału Kulinarnego Pucharu Polski. I tak ocenie poddawano :

JURY TECHNICZNE

  • prezentacja szefa ekipy i kucharza pomocniczego
  • przygotowanie stanowiska pracy
  • czystość pracy, higiena
  • zużycie produktu, gospodarka odpadami
  • umiejętności organizacyjne
  • prawidłowa technika obróbki produktu
  • dostosowanie metody termicznej do rodzaju składników
  • zastosowane techniki
  • poziom umiejętności

PROFESJONALNE JURY DEGUSTACYJNE

  • zgodność potrawy z recepturą
  • proporcjonalność elementów
  • estetyczny wygląd, kolorystyka
  • ułożenie elementów sprzyjające degustacji
  • odpowiednia ilość składników
  • odpowiednia gramatura potrawy
  • smak
  • zestawienie smakowe składników
  • użycie przypraw
  • aromat potrawy
  • tekstura potrawy

Podczas zmagań konkursowych odbywały się liczne atrakcje przygotowane przez organizatorów, ze sceny dobiegała muzyka najróżniejszych gatunków, odbywały się pokazy tańca.

Przewidziano też atrakcje dla dzieci, w tym konkursy z nagrodami: „Fantazyjna kanapka”, „Picie shaika owocowego na czas”, „Fantazyjna dekoracja tarty owocowej”.

Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz Polskiej Grupy Carvingowej rzeźbienia w owocach i warzywach, co bardziej odważni mogli spróbować swoich sił pod bacznym okiem mistrzów.

Sporo emocji wzbudziły także konkursy dla amatorów, motocyklistów, aktorów i dziennikarzy.

O godzinie 19:00 rozpoczęła się Gala Diner, którą wraz z Dorotą Osman poprowadzili Stefan Birek i Adam Michalski. Gościem honorowym był Tadeusz Nalewajk – wiceminister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Po wręczeniu podziękowań i dyplomów dla wszystkich, którzy przyczynili się do zorganizowania VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, nastąpił kulminacyjny moment wieczoru – ogłoszenie wyników :

 

I miejsce (IV)     – Jakub  Bondziul  i  Rafał  Grzegorzek  –  Restauracja Amber Room

NOMINACJA  DO  KPP   – Jakub  Bondziul  i  Rafał  Grzegorzek  –  Restauracja Amber Room

PRZYSTAWKA

Jesiotr Sous-Vide w sosie agrestowym z ogórkiem smażonym, blinami, szparagami i rzodkiewką

DANIE  GŁÓWNE

Golonka wieprzowa z kenelem z piersi kurczaka z jadalnymi kamieniami, puree z marchewki,

duszoną cebulą perłową, zielonym groszkiem i sosem majerankowym

 

II miejsce (II)     – Michał  Muśnicki   i  Marek  Kropielnicki  –  Restauracja Kociołek

PUCZAR  SMAKOSZY      – Michał  Muśnicki   i  Marek  Kropielnicki  –  Restauracja Kociołek

PRZYSTAWKA

Jesiotr nadziewany ogonkami raków w słodkiej cytrynie i imbirze z sosem jogurtowo kolendrowym oraz galaretką z agrestu i czarnego bzu

DANIE  GŁÓWNE

Golonka duszona w szynce parmeńskiej i miodowej glazurze, podana z młodymi ziemniakami nadziewanymi boczkiem w sosie śmietanowo – serowym oraz kawiorem z chrzanu

 

III miejsce (VI)  – Paweł  Odrzygóźdź  i  Kamil  Mamerski  –  Hotel Westin

PRZYSTAWKA

Jesiotr w palonym maśle z galaretką agrestową z płatkami chabrów

DANIE GŁÓWNE

Golonka duszona w piwie z warzywami korzennymi oraz ziemniakami pieczonymi w maśle

faszerowanymi serem i kurkami

 

I miejsce (X)      – Maciej  Małecki  i  Michał  Socha  –  WARSZAWA  –  ZSG (ul. Poznańska)

GRAND PRIX      – Maciej  Małecki  i  Michał  Socha  –  WARSZAWA  –  ZSG (ul. Poznańska)

PRZYSTAWKA

Jesiotr gotowany metodą sous-vide w maśle z musem z kalafiora, kruszonką z pumpernikla, szparagami, sosem agrestowo-żurawinowym i pianą miętową

DANIE  GŁÓWNE

Roladka z golonki gotowana w winie z kruszonką pietruszkową na miodowej kiszonej kapuście z puree z buraka, musem chrzanowym, fondantem ziemniaczanym faszerowanym gąskami i serem Lazur, sosem piwnym i chipsem z selera

 

II miejsce (IV)   – Kamil  Pytkowski  i  Piotr  Archiciński  – WARSZAWA  –  THG nr 1 (ul. Poznańska)

PUCZAR  SMAKOSZY      – Kamil  Pytkowski  i  Piotr  Archiciński  – WARSZAWA  –  THG nr 1 (ul. Poznańska)

PRZYSTAWKA

Jesiotr faszerowany na rabarbarowej galaretce podawany w towarzystwie surówki

z polnych ziół i marynowanych buraków

DANIE  GŁÓWENE

Golonka glazurowana w towarzystwie chrupiących ziemniaków i warzyw w trzech kolorach

 

III miejsce (VIII)               – Sylwia  Paszkiewicz  i  Konrad  Gołos  –  WARSZAWA  – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)

PRZYSTAWKA

Galaretka z jogurtu greckiego z cytryną połączona z galaretką z agrestu.

Mus z jesiotra z roladką z filetu ze szpinakiem

DANIE  GŁÓWENE

Rolada z golonki w cieście francuskim z ciemnym sosem winnym, pieczone ziemniaki z ziołami

i chrzanem, szparagi z niewielką ilością papryczek chili

 

KATEGORIA  AMATORZY

I miejsce             –              Katarzyna Bryńska i Rafał Rutkowski  – studenci WSHTi JO

II miejsce            –              Paweł i Iza Rongiers

III miejsce           –              Dawid Matusiak i Maciej Sladecki  – Liga Morska Wyszków

KATEGORIA  AKTORZY I DZIENNIKARZE

I miejsce             –              Ewa Kowalczyk i Patrycja Chimkowska – Pułtuska Gazeta Powiatowa

II miejsce            –              Andrzej Grabarczyk – aktor i Piotr Maślak – dziennikarz TVP Info

III miejsce           –              Ola Rośiak i Kowalska – Dziennikarze TVP info

KATEGORIA  MOTOCYKLIŚCI

I miejsce             –              Beata i Henyo Berend

II miejsce            –              Marzena i Wacik Mazij

III miejsce           –              Danuta i Kazimierz Pastucha

 

Kapituła Organizacyjna  Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” co roku przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej, za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. W tym roku wyróżnienie otrzymał Karol Okrasa.

Tak jak w latach ubiegłych, tak i w tym roku przeprowadzona została akcja charytatywna, uzyskane fundusze zostaną przekazane na pomoc dzieciom.

Część oficjalną Gala Diner zakończył pokaz sztucznych ogni.