Nagrodą główną dla zwycięskiego zespołu jest staż w uhonorowanej 2 gwiazdkami Michelin restauracji w Wielkiej Brytanii Belmond Le Manoir aux Quat’Saisons należącej do słynnego Chefa Raymond Blanc, gdzie Executive Head Chefem jest niekwestionowany autorytet kulinarny Gary Jones. Już na miejscu, laureatów konkursu swoją opieką otoczy Kuba Winkowski – The National Chef of The Year 2019.
Dodatkowo nagrodę specjalną otrzyma zespół, którego talerz zostanie najwyżej oceniony przez profesjonalną dietetyczkę jako danie zbilansowane pod względem kalorycznym z zachowaniem odpowiednich proporcji pomiędzy składnikami odżywczymi.
Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. Uczestnicy konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.
Podczas konkursu każdy z zespołów będzie miał za zadanie przygotować danie główne z wykorzystaniem składników obowiązkowych którymi są:
perliczka (dowolny element lub elementy)
autorska propozycja pieroga (w formie dodatku do dania)
autorski olej aromatyzowany
Zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 1 marca (niedziela) na adres: konrad.birek@gmail.com.
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Konradem Birkiem pod adresem: konrad.birek@gmail.com lub telefonicznie: +48 501 235 941.
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w finale konkursu podana zostanie do publicznej wiadomości do dnia 8 marca (niedziela). Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.
Organizatorem konkursu jest Konrad Birek wraz Klubem Szefów Kuchni przy wsparciu i pomocy merytorycznej OSSKiC oraz Stefana Birka – pomysłodawcy konkursu.
2020_KPWiD_-_Arkusz_zgłoszeniowy.doc
EuroGastro_2020_regulamin_Profesjonaliści.docx