Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś – konkurs

Newsy

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś – konkurs

16 stycznia 2012

Konkurs kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności. W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Konkurs odbędzie się 19 maja 2012 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii  w kategoriach: Kucharze profesjonalni i Uczniowie Szkół Gastronomicznych. Przedmiotem Konkursu jest: przekąska zimna – pstrąg wędzony cały + ser Capresi Firmy „Warmia” Grupa Polmlek plus dowolny produkt wiosenny (nowalijka) oraz danie główne – udko kaczki + soczewica + młoda kapusta czerwona.
Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2012.
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie “Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Quality Culinary Club.
Tradycyjnie, jak co roku podczas trwania Konkursu przeprowadzona będzie akcja charytatywna na rzecz Fundacje Dzieci Żywionych Inaczej.
W ramach imprez dodatkowych odbędą się:
Finał Konkursu Telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”.
Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy.
Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland.
W ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży” – mini turnieje kulinarne.
Sponsorem Głównym Konkursu jest: Polmlek, a patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.