19 maja br. na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii odbędzie się IV edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kulinarna Polska Wczoraj i Dziś.
Konkurs ten wytypowany jest do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem Konkursu jest Hotel – Zamek w Pułtusku Stowarzyszenie “Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Quality Culinary Club. Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs odbędzie w kategoriach: Kucharze profesjonalni i uczniowie szkół gastronomicznych. Przedmiotem Konkursu jest: przekąska zimna (Pstrąg wędzony cały, ser Capresi firmy „Warmia” Grupa Polmlek, dowolny produkt wiosenny) i danie główne (Udko kaczki, soczewica i młoda kapusta czerwona).
Harmonogram Konkursu
18 maja 2012 roku – piątek
od godz. 14:00 – zakwaterowanie uczestników Konkursu w Hotel-Zamek Pułtusk, ul. Szkolna 11
godz. 18:00 – odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie – Komnata Zamkowa Koncertowa
– omówienie regulaminu
– losowanie numerów startowych
godz. 19:30 – wydawanie towaru
godz. 20:00 do 23:00 – kolacja w “Tawernie” nad brzegiem Narwii
19 maja 2012 roku – sobota
godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali “Karmazynowej” i w Sali “Turkusowej”
godz. 07:30 – przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich Uczniów Szkół Gastronomicznych
– przedstawienie składu sędziowskiego
– przedstawienie startujących ekip
godz. 07:45 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Uczniów Szkół Gastronomicznych
godz. 08:00 do 13:00 – Konkurs Kulinarny w kategorii Uczniowie
godz. 11:00 – przywitanie przez organizatorów ekip Profesjonalistów
– przedstawienie składu sędziowskiego
– przedstawienie startujących ekip
godz. 11:15 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Profesjonalistów
godz.11:30 do 16:30 – Konkurs Kulinarny w kategorii Profesjonaliści
godz. 19:00 – Gala Diner
– ogłoszenie wyników konkursów
– zabawa do białego rana
20 maja 2012 roku – niedziela
godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali “Karmazynowej” i w Sali “Turkusowej”
do godz. 12:00 – wymeldowanie z Hotelu
– wyjazd ekip i gości