Konkurs od wielu lat przyciąga rzeszę sympatyków gotowania, miłośników jednośladów oraz amatorów grillowania a dla startujących kucharzy jest przepustką do finału Kulinarnego Pucharu Polski.
Inicjatorem konkursu jest Stefan Birek, szef kuchni hotelu Lord, któremu przyświeca idea propagowania i pogłębiania wiedzy z zakresu polskiej kuchni, łączenia tradycji z nowoczesnością, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.
W kapitule organizacyjnej konkursu oprócz Stefana Birka zasiedli także Konrad Birek, Adam Michalski oraz Dariusz Ratuszniak – szef kuchni hotelu BoniFaCio.
Wsparcia merytorycznego wydarzeniu udzieliło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Klub Szefów Kuchni oraz Carving Team Poland.
Konkurs uświetnił swoim błyskotliwym komentarzem niezawodny Tomasz Jakubiak.
Uczestnicy tegorocznych zawodów mieli za zadanie przygotować po siedem talerzy:
– oryginalnej propozycji tatara z polędwicy wołowej z dodatkiem autorskiego majonezu
– dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem Kurczaka Kukurydzianego (dowolne 2 elementy) wraz z serem Bursztyn oraz sezonowymi dodatkami
Do rywalizacji przystąpiło 11 dwuosobowych zespołów, których praca oceniana była przez profesjonalne jury w składzie: Adam Michalski (przewodniczący jury), Jarek Walczyk, Mirosław Reszczyk, Mirosław Szajkowski, Kuba Winkowski, Witek Iwański. Jurorzy techniczni: Bartosz Peter i Grzegorz Birek.
Jurorzy bardzo skrupulatnie oceniali talerz po talerzu, co potwierdzili podczas odprawy pokonkursowej kiedy to bardzo długo komentowali i omawiali z uczestnikami każde z dań.
Podczas trwania kulinarnych zmagań zgromadzona publiczność mogła wziąć udział w licznych prezentacjach oraz degustacjach przygotowanych przez sponsorów konkursu.
Tradycyjnie także dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty oraz pokazy rzeźbienia w owocach i warzywach przygotowane przez polską grupę carvingową pod przewodnictwem Grzegorza Gniecha.
Swoje 5 minut mieli także motocykliści z Gold Wing Club of Poland, którzy pod czujnym okiem profesjonalistów zmierzyli się w konkursie street food’owym na najlepszego burgera oraz najlepiej skomponowany sos do tejże kanapki.
Wieczorna gala, prowadzona przez Piotra Maślaka rozpoczęła się od podziękowań i dyplomów dla wszystkich, którzy przyczynili się do organizacji XI edycji konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Następnie przyszedł czas na kulminacyjny moment wieczoru, mianowicie ogłoszenie wyników.
Na podium znaleźli się:
I miejsce: Emil Klimas oraz Dominik Świątecki – HOTEL IBB ANDERSIA (Poznań)
II miejsce: Michał Grzegorek oraz Agnieszka Piekarczyk – PURO HOTEL KRAKÓW KAZIMIERZ
III miejsce: Maciej Małecki oraz Marcin Nowak – PURO HOTEL WARSZAWA
Tradycją konkursu jest licytacja charytatywna z której środki tym razem zostały przekazane na rzecz Fundacji Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie „O zdrowie dziecka” z przeznaczeniem na zakup specjalistycznego „noża ultradźwiękowego”.
Przygotowywane przez cały dzień rzeźby z owoców zostały zlicytowane za rekordową w historii konkursu kwotę 21 tys. zł.