Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Newsy

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

12 maja 2014

30 maja-01 czerwca  br. odbędzie się VI Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest: propagowanie polskiej sztuki kulinarnej; łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością i promowanie producentów polskiej żywności.

Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie “Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 31 maja br.na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.

Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:

–  kucharze profesjonalni

–  uczniowie szkół gastronomicznych

Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:

Przekąska zimna lub gorąca:

–  Jesiotr (filet ze skórą)

–  Owoc agrestu

–  Jogurt gęsty typu greckiego

Danie główne:

–  Golonka ze sztuk QAFP cała

– Ziemniaki polskie

–  Chrzan pospolity (korzeń)

–   Dowolny ser pleśniowy Firmy “Lazur”

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 15 maja 2014 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:

         – Jesiotr (filet ze skórą) – ok. 700 g

         – Owoc agrestu – ok. 500 g

         – Jogurt typu greckiego – ok. 300 g

         – Golonka ze sztuk QAFP (cała) – 5 szt. Ad ok. 500 g

         – Ser pleśniowy Firmy “Lazur” – ok. 300 g 

         – Chrzan pospolity (korzeń)  – ok. 100 g       

Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 30 maja 2014 r. – celem przygotowania do Konkursu.

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

 

LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU

Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego  „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie :

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI

1.      Adam Psurski i Kacper Nowak – Poznań – Restauracja Momo

2.      Jakub Kubiak i Marcin  Gajowniczek – Gdańsk – Ristorante La Cucina

3.      Kamil Zacharek i          Jakub Biskup – Katowice – Hotel Monopol

4.      Bartosz Patrycy i Marcin Galik – Warszawa – Hilton Hotels & Convetion Centre

5.      Michał  Muśnicki i Marek Kropielnicki – Pruszków – Restauracja Kociołek

6.      Grzegorz  Bartoszek i Marta Kloc – Rzeszów – Hotel Ambasadorski

7.      Piotr Turkowski i Konrad Kurzajewski – Poznań – Hotel Moderno/Kaliski

8.      Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek Warszawa – Restauracja Amber Room

9.      Paweł Odrzygóźdź i Kamil Mamerski – Warszawa – Hotel Westin

10.    Piotr  Krogulec i Kamil  Szulc – Bełchatów – Restauracja Jan

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE

1.      Cezary  Powała  i Adrian  Głowala – Warszawa – Salon Kulinarny

2.      Łukasz  Kurek i Sebastian  Kozik – Pszczyna – Restauracja Wodna Wieża

3.      Adam  Lubomski i Marcin  Smolarczyk – Golub-Bobrzyń – Hotel Restauracja Vabank

KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

1.      Patryk  Willich i Małgorzata  Skierka – Kościerzyna – PZS nr 1 (ul. Sikorskiego)

2.      Karolina  Hajn i Kamil  Kasprzyk – Warszawa – NTU (ul. Podwale)

3.      Maciej Małecki i Michał Socha – Warszawa  – ZSG (ul. Poznańska)

4.      Sebastian  Błażejowski i  Konrad  Sowa – Rzeszów – ZSG

5.      Sylwia  Paszkiewicz i Konrad  Gołos – Warszawa  – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)

6.      Kamil  Pytkowski i Piotr  Archiciński – Warszawa – THG nr 1 (ul. Poznańska)

7.      Miłosz  Planer i Robert  Szarek –  Bydgoszcz  – TG

8.      Marcin  Gerasik i Dawid  Bielecki – Pomiechówek – ZSP

9.      Bartłomiej  Tomicki i Piotr  Tekliński –  Pułtusk – ZS im. Bolesława Prusa

10.    Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki – Warszawa – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)