30 maja-01 czerwca br. odbędzie się VI Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Celem konkursu kulinarnego jest: propagowanie polskiej sztuki kulinarnej; łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością i promowanie producentów polskiej żywności.
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014.
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie “Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 31 maja br.na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.
Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:
– kucharze profesjonalni
– uczniowie szkół gastronomicznych
Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:
Przekąska zimna lub gorąca:
– Jesiotr (filet ze skórą)
– Owoc agrestu
– Jogurt gęsty typu greckiego
Danie główne:
– Golonka ze sztuk QAFP cała
– Ziemniaki polskie
– Chrzan pospolity (korzeń)
– Dowolny ser pleśniowy Firmy “Lazur”
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 15 maja 2014 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
– Jesiotr (filet ze skórą) – ok. 700 g
– Owoc agrestu – ok. 500 g
– Jogurt typu greckiego – ok. 300 g
– Golonka ze sztuk QAFP (cała) – 5 szt. Ad ok. 500 g
– Ser pleśniowy Firmy “Lazur” – ok. 300 g
– Chrzan pospolity (korzeń) – ok. 100 g
Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 30 maja 2014 r. – celem przygotowania do Konkursu.
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU
Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie :
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI
1. Adam Psurski i Kacper Nowak – Poznań – Restauracja Momo
2. Jakub Kubiak i Marcin Gajowniczek – Gdańsk – Ristorante La Cucina
3. Kamil Zacharek i Jakub Biskup – Katowice – Hotel Monopol
4. Bartosz Patrycy i Marcin Galik – Warszawa – Hilton Hotels & Convetion Centre
5. Michał Muśnicki i Marek Kropielnicki – Pruszków – Restauracja Kociołek
6. Grzegorz Bartoszek i Marta Kloc – Rzeszów – Hotel Ambasadorski
7. Piotr Turkowski i Konrad Kurzajewski – Poznań – Hotel Moderno/Kaliski
8. Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek Warszawa – Restauracja Amber Room
9. Paweł Odrzygóźdź i Kamil Mamerski – Warszawa – Hotel Westin
10. Piotr Krogulec i Kamil Szulc – Bełchatów – Restauracja Jan
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE
1. Cezary Powała i Adrian Głowala – Warszawa – Salon Kulinarny
2. Łukasz Kurek i Sebastian Kozik – Pszczyna – Restauracja Wodna Wieża
3. Adam Lubomski i Marcin Smolarczyk – Golub-Bobrzyń – Hotel Restauracja Vabank
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
1. Patryk Willich i Małgorzata Skierka – Kościerzyna – PZS nr 1 (ul. Sikorskiego)
2. Karolina Hajn i Kamil Kasprzyk – Warszawa – NTU (ul. Podwale)
3. Maciej Małecki i Michał Socha – Warszawa – ZSG (ul. Poznańska)
4. Sebastian Błażejowski i Konrad Sowa – Rzeszów – ZSG
5. Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos – Warszawa – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)
6. Kamil Pytkowski i Piotr Archiciński – Warszawa – THG nr 1 (ul. Poznańska)
7. Miłosz Planer i Robert Szarek – Bydgoszcz – TG
8. Marcin Gerasik i Dawid Bielecki – Pomiechówek – ZSP
9. Bartłomiej Tomicki i Piotr Tekliński – Pułtusk – ZS im. Bolesława Prusa
10. Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki – Warszawa – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)