W dniach 30 maja do 01 czerwca odbędzie się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Celem konkursu kulinarnego jest:
- propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
- łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
- promowanie producentów polskiej żywności.
Zwycięzcy konkursu w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 31 maja br. na podzamczu Hotelu**** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.
Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:
- Kucharze Profesjonalni
- Uczniowie Szkół Gastronomicznych.
Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:
Przekąska zimna lub gorąca:
Jesiotr (filet ze skórą)
Owoc agrestu
Jogurt gęsty typu greckiego.
Danie główne:
Golonka QAFP cała
Ziemniaki polskie
Chrzan pospolity (korzeń)
Dowolny ser pleśniowy Firmy Lazur.
W rywalizacji o puchar Złotej Korony dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Organizatorem konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie Wspólnota Polska Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 27 kwietnia br. na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub s.birek@hotellord.com.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w konkursie zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 11 maja br.
Organizator konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 15 maja 2014 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
Jesiotr (filet ze skórą) – ok. 700 g
Owoc agrestu – ok. 500g
Jogurt typu greckiego – ok. 300g
Golonka QAFP (cała) – 5 szt. Ad ok. 500g
Ser pleśniowy Firmy Lazur – ok.300 g
Chrzan pospolity (korzeń) – ok. 100g
Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 30 maja 2014 br. – celem przygotowania do konkursu. Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych, każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator zapewnia:
nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w konkursie
piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
grill gazowy – 1 szt./na stanowisko
kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska
cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko
stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko.
Szczegółowy harmonogram konkursu podany zostanie do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.
W VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.