14-16 czerwca br. odbędzie się na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs ten skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu kulinarnego jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością i promowanie producentów polskiej żywności. Zwycięzca Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzyma nominację do KPP 2013. Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek, szef kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem jest Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Konkurs rozgrywamy będzie w dwóch kategoriach:
– kucharze profesjonalni
– uczniowie szkół gastronomicznych
Przedmiotem Konkursu jest:
Przekąska zimna lub gorąca :
– Okoń (filet ze skórą)
– Dowolny ser pleśniowy Firmy „Lazur”
– Rabarbar ogrodowy świeży
– Dowolne świeże zioła
Danie główne:
– Schab (bez kości)
– Seler zwyczajny świeży
– Ogórek małosolny
– Chrzan pospolity (korzeń)
W V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Regulamin dla Profesjonalistów