Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Newsy

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

25 kwietnia 2013

14-16 czerwca  br. odbędzie się na podzamczu Hotelu ***  Zamek w Pułtusku-Dom  Polonii V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs ten  skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu kulinarnego jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością i promowanie producentów polskiej  żywności. Zwycięzca Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzyma nominację do KPP  2013. Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek, szef kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem jest Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.  Konkurs rozgrywamy będzie w dwóch kategoriach:

– kucharze profesjonalni

– uczniowie szkół gastronomicznych

Przedmiotem Konkursu jest:

Przekąska zimna lub gorąca :

–              Okoń (filet ze skórą)

–              Dowolny ser pleśniowy Firmy „Lazur”

–              Rabarbar ogrodowy świeży

–              Dowolne świeże zioła

Danie główne:

–              Schab (bez kości)

–              Seler zwyczajny świeży

–              Ogórek małosolny

–              Chrzan pospolity (korzeń)

W V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.

Regulamin dla Profesjonalistów

Regulamin dla Uczniów