Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” wytypowany jest do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Organizatorem jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem Konkursu jest Hotel – Zamek w Pułtusku Stowarzyszenie “Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Quality Culinary Club. Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem Konkursu Kulinarnego jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej. Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością. Promowanie producentów polskiej żywności.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Konkurs odbędzie się 19 maja br. na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii w kategoriach: kucharze profesjonalni i uczniowie szkół gastronomicznych. Przedmiotem Konkursu jest: przekąska zimna (pstrąg wędzony cały + ser Capresi Firmy „Warmia” Grupa Polmlek + dowolny produkt wiosenny (nowalijka) oraz danie główne (Udko kaczki + soczewica + młoda kapusta czerwona).
W ramach imprez dodatkowych odbędą się :
Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”.
Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy.
Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland.
W ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży” – mini turnieje kulinarne.
Tradycyjnie, jak co roku podczas trwania Konkursu przeprowadzona będzie akcja charytatywna na rzecz Fundacje Dzieci Żywionych Inaczej.