Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Newsy

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

20 lutego 2012

Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” wytypowany jest do  nominacji Kulinarnego  Pucharu  Polski  2012. Organizatorem jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem Konkursu jest Hotel – Zamek w Pułtusku Stowarzyszenie “Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Quality Culinary Club. Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs  skierowany  jest  do  kucharzy  profesjonalnych  oraz  uczniów  szkół  gastronomicznych. Celem  Konkursu  Kulinarnego jest propagowanie  polskiej  sztuki  kulinarnej. Łączenie  kulinarnych  tradycji  ze  współczesnością. Promowanie  producentów  polskiej  żywności.

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.

Konkurs  odbędzie  się 19 maja br. na  podzamczu  Hotelu ***  Zamek  w  Pułtusku-Dom  Polonii  w  kategoriach: kucharze profesjonalni i uczniowie szkół gastronomicznych. Przedmiotem Konkursu jest: przekąska zimna (pstrąg wędzony cały + ser Capresi Firmy „Warmia” Grupa Polmlek + dowolny produkt wiosenny (nowalijka) oraz danie główne (Udko kaczki + soczewica + młoda kapusta czerwona).

W ramach imprez dodatkowych odbędą się :

Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”.

Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy.

Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland.

W ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży” – mini turnieje kulinarne.

Tradycyjnie, jak co roku podczas trwania Konkursu przeprowadzona będzie akcja charytatywna na rzecz   Fundacje Dzieci Żywionych Inaczej.