4 czerwca br. na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii odbędzie się III edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Konkurs ten jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2011.
Konkurs ten skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Cel konkursu to: propagowanie polskiej sztuki kulinarnej; łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością; promowanie producentów polskiej żywności. W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Przedmiotem Konkursu jest przekąska zimna lub ciepła (Filet z suma ze skórą + szyjki rakowe + bób); danie głowne (comber z daniela b/k + dowolny ser Firmy “Lazur” + młoda kapusta kiszona).
W ramach imprez dodatkowych odbędą się : Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”. Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy. Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland. W ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży” – mini turnieje kulinarne.
Tradycyjnie, jak co roku podczas trwania Konkursu przeprowadzona będzie akcja charytatywna .W latach ubiegłych wspieraliśmy Fundacje Dzieci Żywionych Inaczej, w wyniku akcji charytatywnej zostało zakupionych 5 mini pomp do żywienia pozajelitowego za łączną kwotę ponad 18 tys. zł.
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek, Szef Kuchni Hotelu Lord. Natomiast współorganizatorem jest Hotel – Zamek w Pułtusku Stowarzyszenie “Wspólnota Polska” Dom Polonii. A wsparcie merytoryczne nad Konkursem objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Konkurs odbędzie się przy wsparciu medialnym TVP-1 program „Kawa czy Herbata”. Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Sponsorem Głównym Konkursu jest Firma Lazur.