28-29 maja br. na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku – Dom Polonii odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs skierowany był do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu było propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością, a także promowanie producentów polskiej żywności.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wzięło 12 dwuosobowych profesjonalnych ekip kucharskich oraz 8 dwuosobowych ekip uczniów szkół gastronomicznych.
Przedmiotem konkursu była przekąska ciepła lub zimna i danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski były: ryba lin (filet) i dowolny ser pleśniowy. A do dania głównego pierś z perliczki, świeże białe szparagi i miód pitny.
W kategorii profesjonalistów pierwsze miejsce wywalczył Dariusz Borysiak i Robert Pęcherzewski. Druga lokata przypadła Robertowi Ostrowskiemu i Piotrowi Góreckiemu, a trzecia Mariuszowi Żółkowskiemu i Sławomirowi Maliszewskiemu. Natomiast w kategorii uczniów szkół gastronomicznych wygrał zespół – Norbert Rutkowski i Piotr Kuziela z Zespołu Szkół Gastronomicznych na Poznańskiej w Warszawie. Drugie miejsce wywalczył Mateusz Wichrowski i Dominik Kowalczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich na Majdańskiej w Warszawie, a trzecie Dominik Pochmara i Piotr Bienias z Zespołu Szkół Gastronomicznych na Poznańskiej w Warszawie. Każdy z uczestników otrzymał także książkę „Birkowie od kuchni”, która od 19 maja br. jest do nabycia w księgarniach.
Wręczenie nagród przeplatane było trzema występami kabaretu Chyba. Ponadto szef Kuchni, Krzysztof Sutkowski przygotował pieczonego dzika podawanego z jałowcowym, śmietanowym sosem. Natomiast zwieńczeniem wieczoru była aukcja dzieł carvingowych, z której dochód, podobnie jak w roku ubiegłym, przekazany został dla Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka. Aukcję prowadził aktor, Andrzej Grabarczyk.
W ramach imprez dodatkowych odbyły się: Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – polskie danie z rusztu”, Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla uczniów Szkół Gastronomicznych, Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy, a także Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland.
Otwarte zostało również „Miasteczko Sponsorskie”, gdzie można było zapoznać się z najnowszymi nowinkami kulinarnymi, sprzętem AGD oraz skorzystać z urządzeń do masażu pod okiem rehabilitantów.
Organizatorem konkursu był Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu był Hotel *** – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii wraz z szefem Kuchni, Krzysztofem Sutkowskim.