Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś to konkurs skierowany do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Celem konkursu jest: propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności.
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016.
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorami są: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs rozgrywany będzie w dwóch kategoriach:
KUCHARZE PROFESJONALNI (regulamin, arkusz zgłoszeniowy dla profesjonalistów)
UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH (regulamin, arkusz zgłoszeniowy dla uczniów)
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie:
KATEGORIA KUCHARZE PROFESJONALNI
- Przemysław Bednarz, Grzegorz Krupiński – SOCHOCIN – Hotel BoniFaCio
- Maciej Pawelczak, Stanisław Górka – POZNAŃ – A nóż widelec
- Dawid Konior, Bartosz Puchałka – WADOWICE – Miodowa 8
- Tomasz Gełesz, Rafał Markiewicz – POLANICA ZDRÓJ – Restauracja Art Deco
- Kamil Pytkowski , Łukasz Marcinowski – WARSZAWA – Mała Polana Smaków
- Piotr Huszcz, Łukasz Boreczek – LUBLIN – Hotel Restauracja PIANO
- Bartłomiej Wrona, Jakub Rusinek – RZESZÓW – Restauracja Oranżeria
- Sławomir Syguła, Piotr Kaciuba – ZAKOPANE – Nosalowy Dwór.
- KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
- Przemysław Kopania i Marcin Nowak – Z.S.G.H. im. Stanisława Bergera – WARSZAWA ul. Majdańska
- Monika Kowalewska i Sylwia Zawadzka – Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska
- Jakub Kowalewski i Dominik Moćko – Z.S.S.G. – WARSZAWA ul. Komorska
- Sebastian Stachowicz i Julita Wróbel – Technikum Menadżerskie – BYDGOSZCZ
- Klaudia Trudnowska i Karolina Kaczyńska – Z.S.G. im. Jarosława Iwaszkiewicza – BYDGOSZCZ
- Łukasz Floriańczyk i Grzegorz Zych – Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska
- Anna Zarzycka i Maciej Nieć – Zespół Szkół Nr 7 – WAŁBRZYCH
- Ilona Kruczek i Tomasz Siewierski – Technikum „Lider” – LUBLIN
- Filip Laszczka i Michał Błaszkiewicz – Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska
- Kacper Styczeń i Grzegorz Król – Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska
- Maciej Duzowski i Sebastian Szostak – P.Z.S nr 1 – KOŚCIERZYNA
- Renata Drabik i Urszula Środek – CKUiODiDZ – STALOWA WOLA
Odprawa drużyn zakwalifikowanych do Konkursu odbędzie się w dniu 27 maja. Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 28 maja na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku – Dom Polonii.
Produkty obowiązkowe
przekąska zimna lub gorąca (6 porcji): węgorz świeży (patroszony ze skórą), jabłka polskie czerwone (malinówka)
danie główne (6 porcji): karczek jagnięcy (bez kości), śliwka węgierka (bez pestki).