Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Wydarzenia

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

27 maja 2016

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś to konkurs skierowany do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu jest: propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności.

Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorami są: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Konkurs rozgrywany będzie w dwóch kategoriach:

KUCHARZE  PROFESJONALNI (regulamin, arkusz zgłoszeniowy dla profesjonalistów)

UCZNIOWIE  SZKÓŁ  GASTRONOMICZNYCH (regulamin, arkusz zgłoszeniowy dla uczniów)

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie:

KATEGORIA KUCHARZE  PROFESJONALNI 

  • Przemysław Bednarz, Grzegorz Krupiński – SOCHOCIN – Hotel BoniFaCio
  • Maciej Pawelczak, Stanisław Górka – POZNAŃ – A nóż widelec
  • Dawid Konior, Bartosz Puchałka – WADOWICE – Miodowa 8
  • Tomasz Gełesz, Rafał Markiewicz – POLANICA ZDRÓJ – Restauracja Art Deco
  • Kamil Pytkowski , Łukasz Marcinowski – WARSZAWA – Mała Polana Smaków
  • Piotr HuszczŁukasz Boreczek – LUBLIN – Hotel Restauracja PIANO
  • Bartłomiej Wrona, Jakub Rusinek – RZESZÓW – Restauracja Oranżeria
  • Sławomir Syguła, Piotr Kaciuba – ZAKOPANE – Nosalowy Dwór.
  •  
  • KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
  • Przemysław Kopania i Marcin Nowak –  Z.S.G.H. im. Stanisława Bergera – WARSZAWA ul. Majdańska
  • Monika Kowalewska i Sylwia Zawadzka –  Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska
  • Jakub Kowalewski i Dominik Moćko –  Z.S.S.G. – WARSZAWA ul. Komorska
  • Sebastian Stachowicz i Julita Wróbel –  Technikum Menadżerskie – BYDGOSZCZ
  • Klaudia Trudnowska i Karolina Kaczyńska –  Z.S.G. im. Jarosława Iwaszkiewicza – BYDGOSZCZ
  • Łukasz Floriańczyk i Grzegorz Zych  –  Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska
  • Anna Zarzycka i Maciej Nieć –  Zespół Szkół Nr 7 – WAŁBRZYCH
  • Ilona Kruczek i Tomasz Siewierski –  Technikum „Lider” –  LUBLIN
  • Filip Laszczka i Michał Błaszkiewicz –  Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska
  • Kacper Styczeń i Grzegorz Król –  Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska
  • Maciej Duzowski i Sebastian Szostak –  P.Z.S nr 1 – KOŚCIERZYNA
  • Renata Drabik i Urszula Środek –  CKUiODiDZ – STALOWA WOLA

Odprawa drużyn zakwalifikowanych do Konkursu odbędzie się w dniu 27 maja. Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 28 maja na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku – Dom Polonii.

Produkty obowiązkowe

przekąska zimna lub gorąca (6 porcji): węgorz świeży (patroszony ze skórą), jabłka polskie czerwone (malinówka)

danie główne (6 porcji): karczek jagnięcy (bez kości), śliwka węgierka (bez pestki).