Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Wydarzenia

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

15 czerwca 2015

12-14 czerwca na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii odbył się VII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.Najlepszymi wśród profesjonalistów okazali się Rafał Grzegorzek i Tomasz Kelesz reprezentujący restaurację Art Deco w Polanicy Zdroju. Drugie miejsce zajął Cezary Powała i Sebastian Stellwag z Nestle Polska Warszawa, a trzecie Dorota Pajęcka i Grzegorz Bąk z hotelu Ambasadorski w Rzeszowie.

Natomiast wśród uczniów najlepsza okazała się ekipa z Bydgoszczy – Adam Rzęski i Patryk Kamiński – Z.S.G. im. Jarosława Iwaszkiewicza. Na drugim miejscu znalazła się reprezentacja szkoły Lider w Lublinie – Wojciech Truk i Ilona Kruczek, a na trzecie uczniowie z warszawskiej szkoły przy Majdańskiej – Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki.

Podczas uroczystej kolacji tradycyjnie licytowano dzieła członków Carving Team Poland – za arbuza z wyrzeźbioną hondą Gold Wings udało się uzyskać aż 2600 zł. Zebrane pieniądze przekazane zostaną na pomoc dla potrzebujących, chorych dzieci.

Organizatorem konkursu jest Stefan Birek, Szef Kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie Wspólnota Polska Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej OSSKiC. Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.